Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Magyari rózsafa

Könyvismertető

Tamási Áron ezt a kisregényét 1941 elején írta, a felhőtlen öröm, a nemzeti mámor hónapjaiban, nem sokkal azután, hogy a második bécsi döntés nyomán Észak-Erdély - így tehát az író székelyföldi szülőtája is - visszatért Magyarországhoz. Ez a mozgalmas cselekményű, csak azért is derűs hangulatú könyv a témája miatt 1945 után nem jelenhetett meg, pedig művészi kvalitásai okán a Tamási-ouvre elhagyhatatlan része. ; Az 1940 tavaszán játszódó történet színtere egy kis székely falu, itt él családjával Magyari Balázs, a siheder legény, és itt basáskodik a román hatalom két helyi képviselője, a tanító Zsudu és a csendőr Furunka, akik, ha csak lehet - márpedig sűrűn lehet -, visszaélnek kiváltságos helyzetükkel. A bonyodalmat okozó konfliktus abból bomlik ki, hogy a székely fiúknak vasárnaponként részt kell venniük a piactéren katonai előkiképzésen, ahol a két román parancsnokol, s ahol lépten-nyomon megalázzák, otrombán szidalmazzák a fiúkat, akik persze a maguk góbé eszével bolondot csinálnak a botcsinálta parancsnokokból. Magyari Balázs, amikor Zsudu megüti egyik barátját, elhatározza, többé nem fog engedelmeskedni a két románnak, és elhatározása kifejezéseként a kegyetlenkedő Zsudut a patakba löki, a temetőben lövöldöző, sírgyalázó Furunkát pedig lefegyverzi, majd a csendőrségi fogdából kiszabadított Isván nevű társával fegyveres ellenállás szervezésébe kezd. Naiv, ábrándos terve szerint a fölkelt székelységnek kellene kiűznie a románokat Erdélyből, ezért valóságos gerillaháborúra készülődik. Már éppen életveszélyesre fordulna a hegyekben gyülekezők sorsa, amikor megérkezik az örömhír: a nagyhatalmak úgy döntöttek Bécsben, hogy Észak-Erdély és vele Székelyföld visszatér Magyarországhoz, és a román hatalomnak azonnal ki kell vonulnia e területről. Örömittas, hálafohászos jelenettel zárul a kisregény. ; A Magyari rózsafa vérbeli Tamási-mű, magán hordozza e próza leglényegi vonásait: benne vannak a jellegzetes "mesehősök", benne van a havasok nagyon is földi és nagyon is mitikus világa, a székely nép szomorú sorsa és törhetetlen derűje, kitartása, furfangja, humora; benne van Tamási nyelvi zsenije, műveinek epikus sodra és az állóképek, helyzetek teljes kiaknázása; benne van Erdély lelkülete, a természet fensége és metaforikussága meg a keresztény misztika és a népnyelv különös zamata. Mivel ez a munka minden 1945 utáni Tamási-kiadásból kimaradt - érdemes a legszélesebb körben beszerezni. A kötethez Bertha Zoltán írt tanulmány értékű, elemző utószót.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei