Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: A népdalok hőse

Könyvismertető

A millenniumi esztendő kiadványa! ; Jókai Mór négy kisregényét, illetve hosszabb elbeszélését tartalmazza a kötet. A Sárga rózsa (legutóbb: 9819223) című pusztai történetben Decsi Sándor csikósbojtár és Lacza Ferkó gulyásbojtár küzd meg a hortobágyi csárdás szépséges, fogadott leányáért, Kláriért. Sárga rózsa - így becézik a lányt - egy rózsával ajándékozza meg Ferkót, amit az a kalapja szélére tűz, amikor ezt Sándor észreveszi, emésztő féltékenység lobban szívében, és a szerelem dolgában megalkuvást nem ismerő két férfi szenvedélye az emberölésig vezet. Jókai romantikus szerelmi történetének hősei kemény emberek, kőbe vésett, hiteles arc valamennyiüké, a kisregény pedig a magyar irodalom egyik legtökéletesebben fölépített, nem egy helyen népdalközelien ritmikus alkotásának tekinthető. Hasonló szövetből vétetett A népdalok hőse című elbeszélés alapanyaga is. Jókai az alföldi és hortobágyi betyárok legendáját dolgozza föl benne, illetve az Angyal Bandiról és a hozzá hasonló legendássá vált betyárokról szóló népdalok keletkezésének regényes történetét meséli el. A mégsem lesz belőle tekintetes asszony 1867-ben íródott és az 1848-as forradalom történelmi környezetében játszódik. A hentesnek szánt, de tehetséges prókátorrá lett fiú a szabdságharc után mégis folytatja a családi pályát, mert nem akar elnyomó hatalmat szolgálni. A szabadságharcban résztvevő főszereplő hősiességének ábrázolásában mutatja be az író a kor atmoszfériáját. A Fábri Anna értő Utószavával kísért kötet - széles körű ajánlásra érdemes.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei