Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Molnár Tamás: A pogány kísértés

Könyvismertető

"Sok komoly gondolkodó és tudós ért egyet azzal az állítással, hogy a nyugati világ súlyos válságot, akár hanyatlást él át. Az ilyen diagnózissal kapcsolatos habozás és kétség csak akkor merül fel, ha hozzátesszük, hogy ebben a sorsban esetleg a kereszténység is osztozik" - írja a kötet bevezetésében Molnár Tamás, az Amerikában élő nemzetközi hírű filozófus. Az értelmet kereső világban szükség van a mítoszokra és szimbólumokra, valami módon ezeken keresztül tapasztalható meg a valóságon túli lét. A keresztény világkép egykori tartóelemei - a mítoszok, szimbólumok ebből a hatalmas rendszerből eltűnőben vannak, földi életünk elemeivel együtt racionalizálódnak. Ez a tény sokakat arra a következtetésre vitt, hogy a Nyugat hanyatlásával együtt a kereszténység is hanyatlóban, elmúlóban van. E nézet hirdetői az újpogányok, akik új választási lehetőséget kínálnak a keresztény világba belefáradtaknak, hitüket veszítetteknek. Az újpogányság hívei azzal érvelnek, hogy a racionalista vallássá vált kereszténység "megfosztotta a kozmoszt a lélektől és szentségtől", elveszítette a mítoszt. Ezzel a gondolatmenettel foglalkozik Molnár Tamás új könyve, és ott, ahol érdemes rá, még igazságot is szolgáltat az újpogányságnak. Ugyanakkor arra is rámutat, hogy az újpogányság gondolatmenete a kereszténység világából csak azokat az elemeket teszi magáévá, amelyeket a saját céljaira felhasználhat. A lendületes és meggondolkodtató esszé végigkíséri az olvasót a deszekralizáció történeti útjain, a mítoszok és szimbólumok el-, majd feltűnésén, a természettudományok eredményeit felhasználó új eszmék születéséig, az új okkultizmus - melynek napjainkban tanúi lehetünk - megszületéséig. Molnár professzor szerint a pogány kisértés leküzdésének egyetlen módja van: visszaadni a mítosznak és a szimbólumnak a keresztény hitben játszott szerepét. Az irodalmi hivatkozásokkal, jegyzetekkel gazdagon ellátott munka - alapmű minden olvasó számára, akiket a keresztény civilizáció sorsa, filozófiai megközelítése komolyan érdekel.
Írta: Könyvtári Intézet

Molnár Tamás további művei