Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Könyvismertető

A magyar nemzeti szellemű emigráció legtermékenyebb és legkövetkezetesebb, élete utolsó szakaszában Amerikában alkotó képviselőjének életművét bemutató sorozat újabb kötete biblikus párhuzamok segítségével mutatja be a második világháborút követő szovjet-orosz "felszabadítás" történetét. ; A Kárpátok hegygerince által övezett völgyben fekvő, elszigetelt kis magyar falu életét a második világháború eseményei nem zavarták meg közvetlenül. Lakói békésen végezték dolgukat a közeli ezüstbányában, legeltették juhaikat a hegyi tisztásokon vagy szenet égettek a maguk építette kemencékben. Közösségükben az Istentől tanult törvények szabták meg a rendet, Isten nevében irányította őket a Bíró. Feladatát mindenki tudta és jól végezte: Dominik a csősz, Samu, a zsidó boltos és cigány inasa, Piluc, Pattanás, a sírásó, Lidi néne, a bába vagy éppen Tromka, a falu nagygazdája, és Peles, a bányaúr. A változás és vele a rontás a boltos Samu régen a városba ment fiával, Emánuellel érkezett meg. Emánuel vagy ahogyan korábban becézték, Manóka úrfi a "hatalmas Szovjet Birodalom felszabadító hadseregének" apostolaként tért haza szülőfalujába, ahol a béke és igazság korszakának eljövetelét hirdette meg, híveket azonban csak a falu dologtalan, lusta és erkölcstelen kivetettjei között talált. A nyomába özönlő szovjet hadsereg nyomort, üldözést és terrort hozott az Isteni törvények helyett, így a faluközösség nem fogadta el az Új Megváltó tanait: előbb öntudatlanul, majd értékeinek védelmében már szervezetten szegült szembe a hódítókkal. A regény a kis közösség eszmélését és kudarcra ítélt lázadását beszéli el, miközben bemutatja egy magyarságát és hagyományait még érintetlenül őrző falu mindennapjait. Egy olyan társadalmat, amely az együttélés-egymásrautaltság következtében nemcsak a létét szervező törvények megtartására képes, de - éppen ebből az egymásrautaltságból merítve erőt -, a védekezésre is. A falu közössége előbb az új rendnek behódoló, azt kiszolgáló árulókat bélyegzi meg (Samu kitagadja politizáló fiát, a Bíró nem adja áldását lánya és a szovjet kapitány házasságához), majd végső ellenállásként megkísérli megsemmisíteni a megélhetést biztosító ezüstbányát. Az Új Rend bosszúja nem marad el: szabályosan megsemmisítik a közösséget. A tragédia biblikus betetőzéseként azonban Isten akaratából - a bányában elapad az ezüst, így a meghódított falu új élete nem indulhat el. ; A történelmi eseményeket "alulnézetből" bemutató regény az Isteni megbocsátás szép példázatával fejeződik be: a faluba sok-sok év múltán koldusként visszatérő Emánuelt társukká fogadják a hegyre menekült, ott régi-új életet kezdő egykori pásztorok. A valaha az új idők apostolaként megbélyegzett zsidó boltosfiú végleg annak a közösségnek a tagja lesz, amely eszméken és ideológiákon túl az élet törvényeinek rendeli csak alá magát: a minden borzalmon felülemelkedő emberi közösség vitathatatlan törvényeinek.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Wass Albert további művei