Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Szűzmáriás királyfi ; Zöld ág

Könyvismertető

Az Ábel-trilógiában (legutóbb: 9924289), Tamási Áron legismertebb művében az író kiváló arányérzékkel tartja egyensúlyban a két ellentétes alapízt, az édeset és a keserűt. A Szűzmáriás királyfi mítoszba hajló cselekményében és jellemtartományában e figyelmeztető funkciójú feszültség szintén jelen van: az egyén és a nemzet tragédiájának sötét árnyékával játszi könnyed elegyül a jellegzetes székely humor, az ironikus látás. Az erős színek, a szaggatott, balladaszerű előadásmód, a hangsúlyozott népnyelv mind-mind a gyász fájdalmát és kivált az arra érdemes értelmiségi erők mozgósításának szándékát fejezik ki. A főhős sorsa példázat: népének múltját és jövőjét hordozza. Kisgyermekként kerül a híres iskolába, de azonnal vitába keveredik néhány erőszakos nagyfiúval. Legjobb és elválaszthatatlanul örök barátja a szökött kisinas lesz, együtt csavarognak, együtt ámulnak és hisznek, míg a pusztító tüdőbaj el nem választja őket egymástól. A diák elszökik társa temetésére, ezért kicsapják az iskolából. Hazatérve falujába, egyre csak a parasztság plebejus indíttatású hitével a templomi kép mását, Máriát keresi, miközben maga sem tudja, hogy születése óta szereti a szomszédjukban cseperedő kislányt. Mire felismeri szerelmét, már visszafordíthatatlan a tragédia: vetélytársa golyója végez vele. ; A másik mű, az 1948-ban írott Zöld ág nem kevésbé szimbolikus értelmű, nem kevésbé látomásos, álomszerű ábrázolatú, de kevésbé szaggatott, és mentes a túlzó színezéstől, annál gazdagabb lírában. Négy fiatal indul útnak, hogy megtalálják a Zongora völgyét, és benne a Paradicsomot, ahogy egyikük apja elmesélte nekik. A mesés-reális úton végül egyedül marad a főhős, szerelme elhagyja, barátja visszafordul, és legkitartóbb társa is elpusztul röviddel a cél előtt, a völgy bejáratánál. A Paradicsomban látszólag minden úgy van, mint ahogy az elbeszélés szólt, de lakói megöregedtek, elaljasultak, beleőrültek a hajdan elkövetett bűn miatti önvádban. A Halál szele fújdogál a csodálatos almafa ágai között. ; Nyugodt, elmélyült olvasást követelő, széles epikai áradású és szuggesztív hatású művek, irodalomtörténeti jelentőségük igen nagy (különösen az első váltott ki hatalmas vitát 1928-ban, az első megjelenéskor), de önértékük folytán - Tamási Áron híveinek, valamint a legendába hajló prózát kedvelőknek örömet fog szerezni.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei