Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Márai Sándor: Összegyűjtött versek

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Márai Sándor - amint az esszéiből, naplóiból, még leveleiből is pontosan kimutatható, igazolható - a magyar vers egyik legjobb, legérzékenyebb értője és ismerője volt. Ehhez képest saját költészetét, végül is viszonylag terjedelmes kötetre tehető verseit mindenkor csak lenézéssel említette. Úgy vélte, maga nem költő, épp csak időnként versben szólal meg, ám nem ez az igazi műfaja. Önértékelését - sajnos - nagyobbrészt magáévá tette az irodalomtudomány és a kritika is (vannak jelentős kivételek). ; A most megjelent Összegyűjtött versek, amely a ma hozzáférhető Márai-költemények teljességét tartalmazza és így sokkal bővebb, mint A delfinek visszanéznek című, az életműsorozatban megjelent válogatás (9412175), módot nyújthat minden verskedvelőnek arra, hogy "felfedezze" a költő Márait. Lehet - és erre az író-költő maga is hajlott -, hogy e versek nem a "lírai líra" kategóriájába valók, hogy "prózára szereltek", hogy túlontúl intellektuálisak, hogy "könyvélményeket" is megénekelnek, hogy nincs bennük az a bizonyos "áradás" stb. Ám tiszta költészet csaknem minden darabjuk. Amiként a nagy Márai-regényeknek szinte mindegyike hatalmas "áriákba" torkollik, olyan prózaversszerű szövegekbe, amelyek felülemelkednek a korábbi részek prózáján, akként a Márai költemények (Monológ; Vándordalom; Emberi hang; Csúnya nő az ablakban; Rondella; Élmény; A gyilkos aludni akart; Ismeretlen kínai költő; Halotti beszéd stb.) szinte mindegyike valamely hatalmas belső monológ, browningi magánbeszéd, amely magából teremti meg előzményeit, epikus "előhorizontját". Áriák ezek, sokszor patetikusak, de intellektuálisan azok, sokszor észelvűek, de érzelemdúsak, sokszor prózaiak, de különös vibrálással telítettek, egyszóval igazi versek, sajátos átmenetet képezve az expresszív Füst Milán-i és a taxatív, kései Kosztolányi-líra közt, időnként egészen az ő szintjükön. - Minden verskedvelő olvasónak, különösen az új felfedezésekre hajlóknak érdemes ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Márai Sándor további művei