Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Ady Endre: Költeményei

Könyvismertető

Ady első kötete 1899-ben jelent meg Debrecenben (Versek). A Még egyszer című kötetében is a századvég könnyed-melankolikus szalonköltészetének modorában írt, de harmadik kötete, az 1906-ban megjelenő Új versek, majd a Vér és arany (1907) korszakzáró és -nyitó jelentőségű: heves harcok folynak ellene és mellette. Tág költői világa, óriási szenvedélye, sajátos és utánozhatatlan, a régi magyar nyelvből táplálkozó lírája merőben újat jelent a magyar irodalomban. Az elmaradott ország, a "magyar ugar", a "magyar láp", a pénz rabsága: "a Disznófejű Nagyúr" víziói alkotják egyik témacsoportját. Ezeknek szimbolikus megjelenítése nem sejtett összefüggéseket érzékeltet. Szerelmes költeményei, a Léda-zsoltárok is újak: "A szerelem Adynál összeforrni vágyó és soha eggyé összeforrni nem tudó nemek küzdelme" (Schöpflin Aladár). Az 1908-ban megjelenő Illés szekerén, majd a Szeretném ha szeretnének, A minden titkok versei, A menekülő élet, A magunk szerelme, a Ki látott engem és az 1918-ban megjelenő A halottak élén című köteteiben további új motívumok jelennek meg. Radikális társadalmi változásokat sürget, várja és vállalja a forradalmat, amint verseinek egész sora tanúsítja (Új tavaszi seregszemle; Vörös szekér a tengeren stb.). Istenes versei szimbólumrendszerének szintén szerves tartozékai (Ézsaiás Könyvének margójára). 1914 után külön tematikus csoportot alkotnak háborúellenes versei (Nótázó, vén bakák; A mesebeli János; Krónikás ének 1918-ból). A költemények gyűjteménye a Margita élni akar című verses regénnyel és az 1923-as posztumusz kiadású Az utolsó hajók anyagával válik teljessé. ; Mivel a sárga hártyapapírra nyomott jelenlegi kiadás küllemben elsősorban a bibliofil igényeket igyekszik kielégíteni, beszerzése - az állandó kereslet ellenére - megfontolandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Ady Endre további művei