Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Filippa Debrecen 2013. március 22. 08:40

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Voltaire: Candide vagy Az optimizmus

Könyvismertető

Voltaire remekműve 1759-ben, név nélkül jelent meg Genfben. Nemsokára heves támadások érték, a genfi tanács és Róma egyaránt megsemmisítésre ítélte. Műfaja kalandregény, de ugyanakkor filozófiai gúnyirat is. Lényegében a német filozófia jelentős egyéniségének, Leibniznek tanításaival vitatkozik, és bemutatja azok fonákját. Leibniz Isten tökéletességét, nagyságát a világ tökéletességével bizonyítja, és ezen az alapon a világot az elképzelhető legjobbnak tartja. ; Candide és társai bekalandozzák a földkerekséget, és mindenütt ennek ellenkezőjét találják. A "természetes" állapotban az emberek egymást falják fel, a virágzó kereskedőállam tele van csalárdsággal, a városokban korrupció burjánzik. Spanyolországban az inkvizíció dühöng, a papság hazug, a rabszolgák emberhez méltatlan életet élnek, a gazdagok elsivárulnak. Ha pedig a világban nem uralkodik rend és célszerűség, akkor az alkotó nem tökéletes, következésképpen nincs a tökéletességet abszolút módon megvalósító fensőbb lény: Isten sem. Ezt az elméletet a szerző a cselekményben bontja ki. A fordulatos meseszövés, groteszk kalandok, az abszurdumig vitt következtetések, a kajánul csúfolódó stílus éles paródiáját adja korának, és különösen a vallásnak. A befejezés ("vár a munka a kertben") nem a kiúttalan szkepszist, hanem a polgári forradalom humanizmusát sugallja: Candide a céltalan okoskodás helyett a hasznos munkában találja meg a boldogságot. - Hosszú évek óta kötelező olvasmány a középiskolákban.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Voltaire további művei