Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: Arrivederci Budapest!

Könyvismertető

A legújabb Moldova kötetben, az író hetvenes-nyolcvanas években íródott, többnyire már megjelent (A beszélő disznó, 781350; Az Abortusz-szigetek, 891234) szatírái olvashatók. Két ciklusban (Üdüljön Bábelben!; H. Kovács történeteiből) sorakoznak az adott korszak közéleti visszásságait, jellemző emberi gyengeségeit kifigurázó humoros írások. A beszélő disznó a Feketetelki Állami Gazdaság különleges képességekkel rendelkező sertésének karrierjét meséli el: az egyik sertés kitűnően beszéli az emberek nyelvét, ily módon állandóan figyelheti társait és hangulatjelentésekben számolhat be róluk. Jól hasznosítható így a vágóhídra szállításnál is, amikor lelkesítő beszédeivel megkönnyíti és meggyórsítja a többiek utolsó útját. maga azonban természetesen nem a vágóhídon végzi: kiemelik, tanfolyamra küldik, majd végül az állami gazdaság igazgatója lesz. Az Egy boldogtalan számítógép a Vörös Hangya Kisipari Termelő Szövetkezet különféle zseniális üzleteiről számol be: a zacc kávéként való eladásáról, a gyermekkörmök hasznosításáról és a legsikerültebb ügyletről, egy mindenttudó számítógép (a hetvenes években járunk!) beszerzéséről és felhasználásáról. A számítógép egy idő múlva természetesen karriert csinál: piackutatóból minisztériumi főosztályvezető lesz, így a szövetkezet csődbe kerül, de nem jár jobban a gép sem, mert szavatossági idejének lejárta után a sósavrészegségbe menekül. Hasonlóan abszurd alapötletre épül a kötetben olvasható többi írás (Az elefánt, amely részt vett a háborúban; Az Elátkozott Hivatal; A verhetetlen tizenegy; Kettősverseny hegedűre és írógépre stb.) is. A rendszerváltozás előtti évek visszáságait karikírozó történeteket vélhetően most is nagy kedvvel olvassák majd a Moldova rajongók.
Írta: Könyvtári Intézet

Moldova György további művei