Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Benedek István: Száz eset, ezer tanulság. Történetek a nevelés-oktatás világából

Könyvismertető

Pedagógiai témájú konferenciák szüneteiben folytatott beszélgetések során tapasztalta Benedek István, hogy mennyi megoldatlan probléma terhét cipelik magukkal a pedagógusok, olyanokét, amelyek konferenciákon, előadások keretében nem oldhatók meg. Szinte mindenkinek megvan a maga személyes sérelme a kollégákkal, a vezetéssel, a fenntartóval vagy éppen a tanulókkal kapcsolatosan. Mondhatnánk, hétköznapi gondok, súlyukat növeli azonban a pedagógus helyzete: a rossz idegállapot megakadályozza a legfőbb feladat, a nevelés sikerét. A kibeszélés, egymás gondjaiba való betekintés lehetőségét kínálja a kötet, megoldás helyett ez ugyan kevés, de megmozgathatja az érdekelteket, rádöbbentve őket arra, hogy gondjaik nem egyediek, nem saját alkalmatlanságuk vagy túlzott igényességük következménye. A rendszer ilyen, túl sok irányú a kiszolgáltatottság, "megoldást" pedig a konfliktuskezelés megtanulása adhat. Az írások tanulsága elsősorban ez, feltárva egy sor megtörtént esetet, segíthet a konfliktusok jeleit korán felismerni, hogy ne mérgesedjen a helyzet a megoldhatatlanságig. ; A száz esetleírást tartalmazó kötet anyagát olyan pedagógusok fogalmazták meg, akik részesei voltak ezeknek a nevelési konfliktusoknak. Olyanoknak, mint ami azzal a pedagógussal fordult elő, aki tehetetlenül nézte - mert nem volt eszköze a beavatkozásra -, hogy "az anyai szeretet" miként teszi tönkre egy gyermek életét. Az alkoholista anya annyira "szerette" gyermekét, hogy nem bánta, ha nem megy iskolába, otthon jobban tud rá vigyázni. A gyámhatóság sem állt a pedagógus mellé, így aztán szinte minden évet más iskolában kezdett a gyermek. Az anya ugyanis rendre azzal jelent meg a gyámhatóságnál, hogy "az iskolában semmiféle segítségre nem számíthat". ; Az összegyűjtött esetleírások előbb A gyermekek szepomtjából tekintik át a "nehéz eseteket", majd az iskolavezetők (A vezető és vezetettek), A kollégák, A szülők és végül A fenntartó intézmények oldaláról. - Az oktatás-nevelés minden résztvevője - pedagógus, szülő, hivatalnok - számára fontos és tanulságos olvasmány.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Benedek István további művei