Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Az aranymeteor

Könyvismertető

1919-ben jelent meg először magyarul Verne posztumusz regénye, Aranymeteor - amelyet a francia irodalomtörténet föltételezése szerint - már az író fia, Michel öntött végső formába. ; Mint megannyi híres Verne-könyvnek, ennek főhőse is megszállott amatőr tudós, mégpedig két amerikai és ráadásul csillagászok, akik egymástól függetlenül, de másodpercre azonos időben fölfedeznek egy szabályos pályán haladó meteort, amelyről utóbb kiderül, hogy anyaga színarany. A két derék és immár rivális mániákus asztronómus persze magáénak tartja fölfedezése elsőségét és vele dicsőségét, végveszélybe sodorva ezzel egy reményekkel teli ifjú pár (egyikük unokaöccsének, illetve másikuk leányának) boldogságát és közelgő esküvőjét. E gyűlölködésbe és a világszenzációvá váló fölfedezés izgalmaiba csöppen be a harmadik csodabogár tudós, a francia Xirdal Zephyrin, aki rövid töprengés után rájön, milyen módon lehet a Földre irányítani az ezer milliárdokat érő meteort. Az arany meteor egy napon tehát közelíteni kezd a földgolyóhoz, miközben idelenn - csupán a kisszámú beavatott körében, de annál intenzívebben - megkezdődik az aranybányák részvényeivel való spekuláció. Zephyrin a szobatudós, bankár nagybácsikája ösztönzésére úgy irányítja a készülékkel a meteort, hogy az az általa előre megvásárolt grönlandi partvidéken érjen földet, elejét véve mindennemű tulajdonjogi vitának és hatósági akadékoskodásnak. Az előre jelzett helyen és időben tehetős kíváncsiak ezrei nyüzsögnek, ám amikor az izzó színarany meteor csakugyan becsapódik, már nem csupán a két rivális csillagász kergeti magát és egymást az őrület határáig, de fegyveres nemzetközi konfliktus is kibontakozni látszik. A megoldás kulcsa ezúttal is Xirdal Zephyrin kezében van: titokzatos készülékével a tengerbe taszítja a tüzes aranygömböt, amely apró szilánkokra robbanva alámerül a jeges habokba. Így hát, e váratlan fordulattal helyreáll a béke, elhárul a házasság akadálya a boldogtalan szerelmesek elől. ; A "klasszikus" szerkezetű Verne-regény az életmű egyik legsikerültebb darabja; a téma különössége ellenére ábrázolásmódja visszafogott, technikai-természettudományos ismereteket ezúttal mértéktartóan adagol, humora briliánsan csillogó, és nem kevés iróniával szól a körülmények személyiségalakító hatásáról; a vagyon, a szerelem, a tudás sorsokat alakító, életutakat meghatározó jelentőségéről. Az összetett jelentésű, izgalmas olvasmány - minden fiatalnak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei