Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Csáth Géza: Álmok asszonya

Könyvismertető

Csáth Gézának tragikusan rövid életében öt novelláskötete is megjelent. Zavarba ejtően gazdag tehát az az anyag, amelyből a kötet szerkesztője, Hunyadi Csaba együvé válogatta azokat az elbeszéléseket, amelyek nőkről, nőknek szólnak. Csáth szerette a nőket, mint az élet megannyi más élvezeti forrását, ám az igazi nő, a tökéletes asszony megtalálásának az élménye csakis a narkotikumtól bódult álmokban érte el a szerzőt. Az önéletrajzi elemekben bővelkedő írásokat olvasva nem nehéz elképzelnünk az ifjú Csáth Gézát, amint levegőtlen, szűk, albérleti szobájában erotikus álmoktól túlfűtötten, az asszonyokról ábrándozik. Az írások mindegyikében remek részletekre lelhet az olvasó, melyek által a kíméletlen megfigyelő pontos látleletei körvonalazódnak. Csáth kegyetlen őszinteséggel és szinte anatómiai pontossággal jelenítette meg a férfi és nő kapcsolatában is jelenlévő félelmek és szorongások hideg, borzongató világát. Az asszonyi lélek kapcsán foglalkozik a hűtlenség és a féltékenység problémakörével (A balerina apja; Őszi este; Miklós bácsi tanításai), miközben a nagy szerelmek, és csalódások is értelmeződnek: a szerelem gyötrelme, amely a fájdalom misztériumjátékában nyer végül föloldozást. ; A válogatás - tematikus jellegéből adódóan - természetesen nem reprezentálja a klasszikus rangú életművet, de nem is méltatlan hozzá - beszerzéséről a teljesebb novellaválogatások meglétét figyelembe véve érdemes dönteni.
Írta: Könyvtári Intézet

Csáth Géza további művei