Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Wass Albert Könyvtár és Múzeum Tapolca 2014. március 21. 09:11
elvesztette Wass Albert Könyvtár és Múzeum Tapolca 2014. március 21. 09:12

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Arany János válogatott versei

Könyvismertető

A Palatinus Kiadó igen eredeti koncepciót - hogy ti. klasszikus magyar költők munkáiból válogat egy mai magyar lírikus - megvalósító kötetsorának újabb darabja Arany versvilágába kalauzol el, sajátos szempontok szerint. A költészet idősíkjára kerül tehát ez a lírai életmű, amely az újabb keletű vélekedések (mint Sőtér István vagy Németh G. Béla) szerint megelőzte hazai korát, illetőleg megközelítette saját európai kontextusát. Arról van szó, hogy amíg a 19. század végének irodalomtudománya az epikus Aranyt emelte égig, az utókor inkább a lírikust látja a korabeli szellemi is stiláris irányzatokhoz közelebbinek. Mindazonáltal e kötet válogató poétája, Vörös István szerint már "ezen" az Arany Jánoson is túllépett az idő. Ezt az ellentmondást úgy oldja föl, hogy nem értékeli-minősíti Arany költészetét, hanem mint igényes olvasnivalót ajánlja. Ama verseket szedte hát össze a mai kor költője, amelyeket egyrészt maga is vállalna, másrészt amelyek a 19. század végének korszerűségét reprezentálják, harmadrészt, amelyeket nem szoktak a válogatásokba fölvenni. Ilyenformán e kötetből csaknem hiányzik az epikus Arany, viszont "új" oldaláról mutatkozik be a lírikus. A versek keletkezésük időrendjében vonulnak el az olvasó szeme előtt, kezdve a Válasz Petőfinek című verses levéltől A tölgyek alatt ciklus darabjaiig, vagy a búcsúzó, summázó Sejtelemig, miközben szerepel pl. a Hasadnak rendületlenül című, ostorozón gúnyos hangú kései parafrázis. E sajátos Arany-olvasat - az eleven irodalmi érdeklődésű olvasóknak való.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei