Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2012. április 24. 10:10

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Ivo Andric: Híd a Drinán

Könyvismertető

Ivo Andric méltán világsikert aratott, Nobel-díjjal jutalmazott regénye hatalmas szándékú vállalkozás kiérlelt megvalósulása. A mű keretét a boszniai Višegradnál a Drinán átívelő pompás híd története szolgáltatja, s az író híven be is számol e páratlan építészeti remek sorsáról 16. századbeli felépítésének mozzanataitól az első világháború legelején történő részleges elpusztításáig, hetedik pillérének levegőbe röpítéséig. Emez állandó tengely köré azonban hallatlanul gazdag anyagot épít. Mehmed pasa Sokoli, a kiváló nagyvezír építtette objektum mintegy a stabilitás jelképe, az egyetlen, lényegében változatlan pont környezetében - körülötte lassan hömpölyög, méltóságteljesen árad, vagy éppen forrong a történelem sodra: hiába rendezkedik be tartósan a török, egyre inkább érződik hatalmának gyengülése (így a hídhoz tartozó karavánszeráj is lassan elpusztul amiatt, hogy a fenntartásának pénzügyi feltételeit biztosító magyar-országi nagybirtok kicsúszik a kezéből), egyre erősödik a szerbek ellenállása, mind gyakoribbak fegyveres felkeléseik, melyek törvényszerűen vezetnek az önálló Szerbia létrejöttéhez. A szultán végül kénytelen átengedni Višegrádot is az okkupáló, majd annektáló Osztrák-Magyar Monarchiának. Ezzel mintegy a történelem menete is felgyorsul, a "svábok" "kapitalizálják" a vidéket, beköszöntenek a boldog békeidők a maguk gazdasági prosperitásával, kulturális fellendülésével, miközben azonban egyre több jel utal a közelgő világomlásra. Igen megalapozott, hiteles krónikát kapunk tehát, melyben impozáns néprajzi, művelődéstörténeti stb. anyagot is felhalmozott az író. Ugyanakkor - bár kétségkívül mindvégig tárgyszerű marad - műve lényegesen többet nyújt az ismeretterjesztő irodalomnál. Igazi remekmű a Híd a Drinán, mely alapvetően tény- és dokumentumirodalom jellege ellenére is esztétikai értékkel bír. Andric ugyanis a pompás leírások mellett - mintegy a történelem sorsfordító konfliktusait megérzékítendő - bőven merít az itt élő népek és vallási felekezetek, a szerbek, törökök, zsidók, utóbb a megszálló németek, magyarok, szlovákok, horvátok, más megközelítésben a pravoszlávok, mohamedánok, izraeliták, katolikusok stb. között terjedő legendákból, mesékből, "igaz" történetekből és anekdotákból, s szuverén módon fel- és átdolgozva, egyszer drámai töltésüket, másszor komikus oldalukat, megint másszor példaértékűségüket kidomborítva közvetíti is őket. Ehhez kapcsolódóan a mű egész szerkezetében is az epikai alakítás törvényeit, a sűrítés és a szelekció elvét érvényesíti mesterien Andric, miközben intellektuálisan is telíti azt, sajátos történelembölcselet és ontológia magasabb szféráira nyitva kaput. - Művelt, értő olvasóknak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Ivo Andric további művei