Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedüs Géza: Kecskeének. Két és fél évezred drámatörténete

Könyvismertető

A szerzők az előszóban elhatárolják feldolgozandó témájukat mind a színháztörténettől, mind az irodalomtörténettől, jóllehet elismerik, hogy a drámának mindkettőhöz szoros köze van; a dráma irodalmi műfaj, fő ismérve az előadásra való alkalmasság. A kötet mind a komoly, mind a vidám hangvételű dráma történetét tárgyalja. ; Az áttekintés a görög tragédiával, ezen belül a "kecskeének", azaz "tragödia" értelmezésével, a dionizoszi ünnepségek leírásával kezdődik. Tizenkét fejezetbe rendezve tartalmazza anyagát. Az európai ókort Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész klasszikus triásza vezeti be. Vígjátékírói ellenpárjuk Arisztophanész, akit egy "tanú nélküli korszak", majd a hellenista vígjáték ideje követ. Rómában is - sok görög áttétellel - kifejlődött a drámairodalom, mind a tragikus, mind a komikai területen. A kínai, a hindu és a japán dráma a mai napig megőrizte ősi formáját. A középkorban fejlődik ki a passiójáték, a mirákulum és a misztérium, valamint ezeknek általánosított formája: a moralitás. A népi műfajok közül a vásári komédia alakulása a legfontosabb esemény. A reneszánsz és a barokk találkozópontján alkotó Shakespeare-nek a szerzők - helyesen - egész fejezetet szenteltek, ezt követi a spanyol (Lope de Vega, Calderón) és a klasszikus francia (Corneille, Racine), valamint a Molicre-i drámát bemutató gondolatsor. A szokásosnál terjedelmesebben tárgyalják a kissé elhanyagolt felvilágosodás korabeli drámairodalmat, különösen Lessing működését. A romantika alkotásainak ismertetése után Gogol, Osztrovszkij, Tolsztoj, majd Ibsen, Shaw és Csehov sorakoznak. Az úgynevezett izmusok korát kettébontják, egy múlt század végi - tulajdonképpen a naturalizmus jegyében fogant - és egy 20. századi korszakra, a szecesszióra. A szocialista dráma sajátosságait Gorkij és Brecht, az úttörő modern nyugati kísérleteket Pirandello, O'Neil és García Lorca alkotásain keresztül mutatják be. A második világháború utáni dráma áttekintésével zárul a kötet, melyet bibliográfia, kronológia és névmutató tesz használhatóbbá. A nagyközönségnek szánt mű elsősorban kölcsönzési anyag - kézikönyvként is használható.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedüs Géza további művei