Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Varga Rudolf: Köpés a levesbe

Könyvismertető

Aki néhány évvel ezelőtt látta a mozikban a Roncsfilmet, úgy érezheti, hasonló filmkockákat lát peregni Varga Rudolf plasztikus leírásai nyomán, mert hasonlatos az ő világa a filmben ábrázolthoz. Az a világ, amelyben ő alámerül, a lecsúszott egzisztenciák, a munkanélküliek, a hajléktalanok és a lumpenek, vagyis a prolik világa. Ebből a gödörből már lehetetlen visszakapaszkodni a napfényre, ám azt, hogy hogyan lehet itt élni, kitűnően - és döbbenetes hatással - ábrázolja a szerző. A regény nem mentes a sajátos humortól sem, az olvasónak az az érzése, hogy Varga - miközben nagyon is tudatosan festi a feketét még feketébbre - időnként kaján vigyorral kikacsint a sorok közül: látjátok tisztes nyárspolgárok, így is lehet élni, ennek az életnek is lehet és van is létjogosultsága. Testben és lélekben roncsolt alakjai nagyon is ragaszkodnak ahhoz a minimális élettérhez, amelyben az élet "szépségeit" élvezhetik, mert ki döntheti el, felsőbb perspektívából, hogy az életnek mik a valódi értékei, ott ahol egy kisfröccs sokkal nagyobb élvezetet jelent, mint másuttegy műalkotás "magasröptű", kritikai elemzése. Varga Rudolf a világ e szeletének "szennyéhez" igazítja a regény nyelvezetét is, amely néhol valóban drasztikus, de mindez csak az elmondottak hangsúlyozását szolgálja, és nyomatékosítja az író költői, egyben filozófikus mondandóját. ; Az olvasó minduntalan megáll és elgondolkodik; a koldusok, a hajléktalanok, a megalázottak és számkivetettek, az örök esélytelenek embertelen, ám nagyon is emberi világáról. A gondosan formált regény, mely az ábrázolt mélyvilág lírai hangjait is képes megszólaltani - széles körben ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Varga Rudolf további művei