Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Rejtő Jenő: Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam

Könyvismertető

Rejtő Jenő, azaz P. Howard a magyar irodalom egyik legolvasottabb szerzője, azonban munkásságát az irodalomtörténet leginkább "irodalmon kívüli jelenségként" tartotta említésre méltónak. A közelmúltban a Petőfi Irodalmi Múzeumba egy kisebb Rejtő Jenő kézirategyüttes került, amely a baráti és családi leveleken kívül jelenetek szövegkönyvét és prózai műveket is tartalmazott. "Az anyag rendezése közben föltűnt, hogy bizonyos lapokat egységesen sorszámmal látott el az író. A számozott oldalakat kiemelve és sorba rakva egy szenzációs, az eddig ismert Rejtő-írásokhoz viszonyítva merőben más stílusú, személyes hangvételű, humorban, iróniában sem szűkölködő, jó emberismeretről sőt emberszeretetről tanúskodó, megdöbbentő politikai éleslátást bizonyító, torzóban maradt, talán útirajznak szánt, cím nélküli írás alakult ki" - olvasható Varga Katalin Útószavában. Nos hát ezt az anyagot tartalmazza a kötet, amelyből megtudható - bár dátumok ritkán találhatók a följegyzések mellett -, hogyan látta Rejtő korának Berlinét, Prágáját és Párizsát (ahol tanult). A naplóföljegyzésekből kirajzolódik a huszas éveinek első felében járó író műveltsége, szociális érzékenysége, politikai tájékozottsága és íráskészsége is. A memoárkötet, amely a szerző első könyvpróbálkozásának tekinthető az 1927-1930-ig tartó három, kalandos esztendő történéseit meséli el. A műfaját tekintve útinaplónak nevezhető kötetben azonban fölcsillannak a rejtői humor hamisítatlan értékei, amelyek a halhatatlanok közé emelték a szerzőt. - A kötet több a "szokványos" Rejtő regényeknél, az író rajongóinak táborán túl érdemes szélesebb körben is ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Rejtő Jenő további művei