Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tavaszy Sándor: Válogatott filozófiai írások

Könyvismertető

A magyar filozófia feledésbe ment munkáit és munkásait számba venni kívánó sorozat második kötete a nagy erdélyi, Kolozsvárott működött filozófust, Tavaszy Sándort mutatja be, legfontosabb írásainak közreadásával. Tavaszy Böhm Károly (1846-1911) tanítványa volt, azé a filozófusé, aki a modern értékelméletnek egyik - nemzetközileg is rangos - megtermetője, Lotze, Windelband és társaik csaknem egyenrangú kortársa volt, és aki teljesen elbűvölte tanítványait. (Tavaszy is egyetemes lángelmének tartotta, a világ egyik legjelentősebb gondolkodójának.) A Böhm-tanítvány természetesen mesterét követte filozófusi produkciójában is. Az e kötetben közölt legjelentősebb és legterjedelmesebb írás (Bevezetés a filozófiába), amely - címével ellentétben - korántsem kezdőknek való, lényegében a böhmi gondolatrendszer (szubjektív idealizmus, neokantiánus értékelmélet, transzcendentális kategóriaelemzés stb.) tömör és eredeti összefoglalása. Újabb utakat keres a filozófus, amikor - a korabeli életfilozófiára, egzisztencialista törekvésekre reagálva - A világnézetről, A lét és valóság alapproblémáiról, vagy Az emberiség életének filozófiájáról értekezik. Ezekben a tanulmányokban lényegében a Windelband-tanítvány Rickert alapelgondolásaival hasonló eredményekre jut, természetesen protestáns "fekvésben", éppen nem titkolva, hogy filozófiájának teológiai gyökerei vannak. A jelentős gondolkodó életművét arányosan, hitelesen bemutató kötet - elsősorban filozófiatörténészek érdeklődésére tarthat számot.
Írta: Könyvtári Intézet

Tavaszy Sándor további művei