Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Lehoczki Károly: Új világ

Könyvismertető

Lehoczki Károly verseit mai líránkban meglehetősen ritka kettősség feszíti: a plebejus indulat és a szinte ékszerszerűvé csiszolt irály. Úgy szól, ahogyan régen egy paraszt zseni, aki messziről (ha nem mélyről) érkezett az irodalomba, de szinte ösztönösen mindent tud az irodalom csínjáról-bínjáról. Új verseit is dühvel, csaknem undorodó gesztussal löki olvasói elé (Új verseket.), és gyakran erőt vesz rajta az "én itt sem vagyok" menekülése (Vedd úgy). Érdes hangja nyomban finomodni, lágyulni kezd, ha a faluról, a vidéki tájról, a természet egyszerű szépségeiről versel, a Dunáról, a madarakról, az árokpart növényeiről szól (Őt szeretem; Zsánerkép verébbel; Napraforgó; A tél szívemnek. Csillagfényben stb.), és rögvest indulatos lesz, ha a hivatal packázik vele (A hivatalban), ha a fogyasztói társadalom anomáliát (Nyuszika), a pénzimádatot és az erkölcsi nihilizmust (Új világ; Ember és pénz; Panasz magamnak stb.) és általában a mai nagyvárosi lét megannyi fölháborító jelenségét, nyomorát, kilátástalanságát, szürkeségét, embertelenségét tapasztalja. Szinte valamennyi verse tartalmas igazolása a Már csak úgy című ars poetica-gyanús darabnak: "Már csak úgy írok verset, / mint a japánok, évente egyet. // Ó, a hit régóta nem feszít! / Talán a hiúság, a düh." Villontól Sértő Kálmánon át Ladányi Mihályig fedezhet föl az olvasó reminiszcenciákat, áthallásokat, rokon vonásokat Lehoczki Károly verseiben. Az érzelmeit és mondandóját feszítő indulatok azonban sosem feszítik szét a versek formai kereteit, sőt, mintha a költő "sportot űzne" belőle, miképp lehet a fehér izzású emóciót a legkifinomultabb, szimmetrikusra, kristályosra csiszolt formákkal kifejezni. Sajátos esztétikája szerint Lehoczki az előre megrajzolt formai keretek intenzív, hatékony és maximális kitöltésével ér célba, mintha ebben látná saját költészete alapkarakterét, legalábbis annak látható, végső formát öltő megnyilvánulását. Szinte már szürreálisan indulatos képeket torlaszt egymásra szabályos zengésű soraiban, például: "Lángoló utcán robogsz velem / este, ha szikrát hány rám az álom" (Azt az utcát) vagy: "Csóró - az utcán, ha bekrepálsz, / felböfög a virtuális élet, / tódít a sajtó, a rádió zihál" (Új világ). ; Lehoczki Károly versei azok számára is sokat mondanak, akik a mellbevágó igazságokat keresik a költői művekben, akik a közérzületi-közügyi lírát kedvelik, meg azok is örömüket lelik bennük, akik a formai megoldásokra, az esztétikai-poétikai mutatványokra, a tartalmi-formai "ellentmondásosságra" kíváncsiak. - Széles körben ajánlható tehát a helyenként fölkavaró hatású kötet.
Írta: Könyvtári Intézet

Lehoczki Károly további művei