Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház Sümeg 2018. május 2. 14:07

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Kriza János: Székely népmesék

Könyvismertető

Kriza Jánosban a kései utókor fedezte föl az érdemes népmesegyűjtőt; életében a népballadák közzétételéért becsülték, azért, ahogyan a nemzeti kultúra részévé emelte a szájhagyományozással évszázadokon át éltetett, de a köztudat számára lappangó magyar folklór ősi műfaját. Mesék lejegyzőjeként is az a legfőbb érdeme, hogy érintetlenül hagyta e népi alkotások eredeti kompozícióját, stílusából következő rusztikus hangulatát, a székely tájnyelv zamatát, szó- és mondattani sajátosságát, ekként mutatva példát az axiomatikus igazságra: csak tiszta forrásból meríthet a nemzet művelődése. A szép kiállítású, színes képekkel tarka könyv öt - Kriza gyűjtötte - alkotást tartalmaz: az ördöggel is találkozó menyecske és a furfangos lány történetét (Mondjad hát: széna!), a halállal komázó két gazdag emberét (A két gazdag ember gyermeke), óriást és tündért is fölvonultató, terjedelmes novellamesét (Tündér Erzséböt), az erkölcsi tanulságot intonáló, igaz történetet (A rest leány) és az egész Kelet-Közép-Európában elterjedt "három-fiú" típusú fabulát (Rózsa vitéz). A minden vonatkozásban eredeti hangzású meséket Szómagyarázat követi, bár így is inkább szülői fölolvasásra való a gyerekek köznyelvi szintű ismereteit messze meghaladó stilizáltságú könyv. Mindazonáltal - érdemes minél több 8-10 éves gyermek kezébe adni, nem utolsósorban éppen nyelvi kultúrájuk erősítése, gazdagítása végett.
Írta: Könyvtári Intézet

Kriza János további művei