Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: A tábornok és az asztrálszellem

Könyvismertető

Jókait - teljes joggal - legnagyobb regényíróink egyikeként tartja számon a nemzet irodalmi tudata. És bár a regény, a nagyepika volt a fő műfaja, ragyogó elbeszélői vénáját a "beszély", a novella rövidprózai változatában is érvényesíteni tudta. A Millenniumi Könyvtár sorozatban Fábri Anna kiváló érzékkel válogatott össze tizennégy Jókai-elbeszélést - revelatív élmény ezeket a prózákat olvasni, mert az író romantikus és életszerű történetmondása egyfajta ódon patinát is nyert; nyelvezete bőven áradó, fantáziája színes, az epikai kolorit bősége a tényvalós anekdota és a lendületes képzelgés határövezetei között mozog. A válogatás úgy pásztázza végig az író kisprózai világát 1850-től 1904-ig, hogy a korélmények (szabadságharc, a hátborzongató misztikumba menekülő magyar társasvilág, a félig-meddig mondénná váló kiegyezés utáni magyar társadalom) eleven lenyomatai is megjelenjenek benne (A hold; Húsz év múlva; Két jó barát; A csillagos szoba; A férj kabátja stb.). ; Jókai olvasói tábora ugyan fogyatkozóban, de még mindig széles rétegek legkedveltebb magyar szerzője - ez a szép és jól szerkesztett kötet alkalom lehet arra, hogy az "ezredvégi" magyar széppróza-szeretők új nemzedékei is felfedezzék őt. Iskolai célokra is felettébb alkalmas, mert a kötet gondozója a ritka, elfeledett, a korabeli középosztályi nyelvhez tartozó szavakhoz, kifejezésekhez jó érzékkel ad lábjegyzetes magyarázatokat. - A könyvtárak Jókai-gyűjteményének fontos, új egysége lehet a könyv.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei