Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Cs. Nagy Lajos: Nyelvtani elemzési gyakorlókönyv. 5-6. osztály

Könyvismertető

A Nyelvtani elemzési gyakorlókönyv gyűjtemény mostani darabja az általános iskolák 5-6. osztályos magyar nyelvi tantervéhez illeszkedik, és a 3-4. osztály számára készült (l.: 911244), azonos című munka szerves folytatása. Szerkezetében a gyakorlatok megjelölésében is a korábbi kiadványokhoz kapcsolódik, hiszen az 5-6. osztályban - kis kiegészítéssel - az alsó tagozatos nyelvtani anyagot ismétlik, rögzítik a tanulók. A szerző először az elsajátítandó nyelvi anyagot, illetve a követelményeket ismerteti. Kiindulópontja a jelenleg érvényben lévő tanterv, a tanári kézikönyv és segédkönyvek, valamint a tanulók tankönyvei és munkafüzetei. Az e dokumentumokban megfogalmazott követelmények bizonyos helyeken eltérnek egymástól, így Cs. Nagy Lajos úgy állította össze feladatait, hogy azok megteremtsék a hiányzó összhangot tanterv és tananyag között. Az 5-6. osztály előírt tananyaga az alsóbb fokú ismereteket rendszerezés címén többé-kevésbé újratanítja, viszont hangsúlyosan fogalmazza meg a helyesírási ismeretek bizonyos körű bővítését. A szerző számos feladat különböző szempontú megoldását tartja szükségesnek. Ez a tartalmi-szerkesztési elv jellemzi példaszövegeit és -mondatait, amelyek a könyv második részében találhatók. Az 5-6. osztály lényegében a mondatan, a szófajtan, az alak- és hangtan ismereteit eleveníti fel, rögzíti és - kisebb mértékben - fejleszti tovább. A feladatok feléhez megoldási kulcsot is készített Cs. Nagy Lajos: ezeket kiemelt szedés és sorszámozás különbözteti meg, hogy lehetővé váljék tanártól független gyakorlás és önellenőrzés is. ; Az elemzési gyakorlókönyv sok területen hasznosítható: több szempontúvá teszi a pedagógusok órára való felkészülését; megkönnyíti a tanulók iskolai munkáját; szakszerű támogatást nyújt azoknak a szülőknek, akik otthoni gyakoroltatással kívánják fejleszteni gyermekeik anyanyelvi ismereteit. - Fontos általános iskolai segédlet.
Írta: Könyvtári Intézet

Cs. Nagy Lajos további művei