Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedüs Géza: Isten jött Thébába

Könyvismertető

Az Örökségünk sorozat mostani kötetébe is az író maga válogatta gazdag életművéből a számára legkedvesebb vagy általa legjobbnak tartott, "a mintegy szellemi hagyatékként az utókornak leginkább ajánlott írásait". A Hegedüs Géza életművét átfogó kötet két nagyobb egységre oszlik, és az író gazdag munkásságából két mozzanatra irányítja a figyelmet: a költői és regényírói életműre. A kötet első részében nyolc költemény olvasható, míg a második részbe mindössze egy regény került: a kötet címét is adó Isten jött Thébába. ; A regény a Prológust és az Epilógust nem számítva öt nagyobb fejezetre oszlik, amely Bakkhosz, azaz Dionyzosz történetét meséli el. Lydia és Frygia bortermelőinek új piacra van szükségük, különben tönkremennek. A tanácsban egy fiatalember - akinek származását homály fedi - azt javasolja, hogy a málnaszörpivó Thébát kell rászoktatni a borra, s vállalja is a feladatot. A rabszolgatartók Thébában közben összeesküvést szőnek a király - Pentheusz - ellen, amelyben részt vesz az odaérkező Bakkhosz is. A király elkövet egy nagy hibát: az egyik összejövetelen engedélyezi a bor megkóstolását. A társaság túl sokat iszik, és az összejövetel orgiává fajul, amelyen a király menyasszonya egy Názon nevű nagyúr kedvese lesz. Ezután Pentheusz halállal tiltja a bor élvezetét, de már késő (Bakkhosz közben megismertette a néppel a mámort okozó nedűt); kitör a lázadás, de a király még életben marad, s kedvese is visszatér hozzá. Bakkhosz a férfiak bálványa, a nők ideálja lesz, senki nem tud neki ellenállni, mindenkit megkap, akit akar. Az első nagy ünnepére (amelyen nők vesznek részt) még a király édesanyját is elcsalja, aki a bor mámorában az áldozati kecske helyett az odakerülő Pentheuszt, azaz fiát szúrja szíven. Thébának új királya lesz, Kyeria, a király volt menyasszonya Názonhoz megy feleségül, Bakkhosz pedig diadalmasan felmegy az égbe. A görög mitológia történetét feldolgozó regényben többször felmerül a bűn és a jóság kérdése és problémája is: kinek mi a vétke, s vajon jót tett-e Bakkhosz, amikor megismertette az emberekkel a bor élvezetét. - Az író életművére kíváncsiak figyelmén túl, széles körű érdeklődésre számot tartó kötet.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedüs Géza további művei