Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Gutai Magda: Játszmakereső

Könyvismertető

Gutai Magda összegyűjtött verseit tartalmazza a Játszmakereső című kötet, vagyis több mint három évtized verstermését. Aki belelapoz a kötetbe, elsőül az tűnhet fel neki, hogy az, hiába "összegyűjtött", nem valamiféle fejlődésrajzról árulkodik, nem egy pálya ívét látszik mutatni, hanem roppant egységes benyomást nyújt. A kötet elején és végén található versek szinte egyazon poétikát mutatnak, a kimerevített, örök-állandónak látszó költői pillanatról árulkodnak, nem feleselnek egymással a költemények, nem egy megtett út állomásaiként olvasódnak, hanem egyetlen téma - igaz, szertelenül ambiciózus téma - igen nagyigényű költői variációiként hatnak. Amennyire szaggatottak, nem is verssorokból, hanem sokszor csak szintagmákból állónak tűnnek fel a versek, annyira egységes maga a kötet. Gutai Magda egy léthelyzetről szól, vall bennük, azt a léthelyzetet értelmezi újra meg újra, ennek az "ontikus státusznak" a diagnózisát adja. Telis-teli minden vers, minden ciklus tündéri szépségekkel, felizzó, felfénylő pillanatok látomásaival, ám az egész, a vers- és a kötetegész is tragikus felhangú, sötét, gyakran groteszkül-abszurdul fekete ragyogású (Legyezőtánc; Ó, de kutyául; Színváltozások; Nosztalgia; Ház a hegytetőn; Rózsákról, rosszindulattal; Francia kastély; Nagypéntek; Piactér, januárban; Zsánerkép stb.). A költőnő bravúrosan él a kihagyás eszközeivel: szintagmái nem illeszkednek szekvenciákba, költeményeinek (akár az egész kötetnek) nincs lineáris vonalvezetése, a "versmolekulák" parányi, de igen intenzív létezésű tömbökként rakódnak egymásra, egészen különös, félelmetes asszociációkat téve lehetővé. Pedig Gutai nagyszerűen ért a verszenéhez, a lágyabb modulációkhoz, a finom szerkezetekhez. Csakhogy áriává, kizengető énekké sohasem hagyja összeállni verseit. Lehet, hogy épp emiatt válik kötete szinte letehetetlenül izgalmassá, felkavaróvá. - Minden költészetkedvelő olvasó kedves olvasmánya lesz.
Írta: Könyvtári Intézet

Gutai Magda további művei