Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Gyökér és vadvirág

Könyvismertető

Tamási Áronnak életében - illetőleg 1921 és 1961 között - kereken tíz novellás kötete jelent meg (nem számítva a különböző válogatásokat). Az első darabok egy részét még Amerikában írta, az 1945 utániakat meg Budapesten, mégis mindegyik olyan, mintha az író farkaslaki szülőháza ablakán kihajolva szemlélné székely népe sorsát és a nagyvilágot. De nem csupán a novellák környezete, szereplőgárdája, mondandója, nyelvezete, világlátása sajátosan erdélyi, az író üzenete is az: ha kell, Istennel, sorssal is perlekedik népe nyomorúsága, megannyi kínja, kiszolgáltatottsága miatt. Mégsem egyhúrú, egyhangú novellisztika ez, például kedélyhullámzása miatt sem lehet az: jaj és derű, panasz és góbés humor váltakoznak; ugyancsak nem lehet egyhangú írásművészet az, amelyet úgy átsző, beindáz realizmus és misztika együttese, népség és látomásosság ötvöződése; hallatlan nyelvi erőteljessége, sokszínű irálya miatt ugyancsak a magyar prózastílus sajátos színfoltját jelentik a Tamási-prózák. ; Az első alkotói korszak ismert és nevét népszerűvé tevő darabjai már mutatják, milyen sokféle regiszteren szól Tamási: van a darabok között játékos-anekdotikus (Ördögváltozás Csíkban), lírai hangoltságú (Mihályka, szippants!), tragikus-balladás (Szász Tamás, a pogány; Tüzet vegyenek!), mesélős áradású (Hűséges Mártonka). Későbbi kisprózái az elköltőiesedés jegyeit mutatják, epikuma összefogottabbá válik, ugyanakkor az író - jól érezhetően - az élet legfontosabb kérdéseit jeleníti meg, pl. földolgozza a magyar-román együttélés drámáját és lehetőségét (Erdélyi csillagok), a lét végső kérdéseire keres választ (Rendes feltámadás). ; 1945 után, Magyarországon született rövidebb-hosszabb elbeszélései is a Székelyföld és a székely nép ihlető erejét, atmoszféráját, alakjait és hanghordozását idézik. Ugyanakkor az író több esetben eltávolodni látszik a konkrét helytől, időtől, az ábrázolás verista koordinátáitól; egyetemes perspektívába helyezi hőseit, szinte csupasz emberi mivoltukban (szépségükben és nagyszerűségükben) mutatja föl életük drámáit (Szegénység szárnyai; Világló éjszaka) vagy épp vidám epizódjait (Szabadság madara). Tamási a maga emlékeinek, tapasztalatainak, ihletének általános emberi tanulságait, etikai és morális vonatkozásait fogalmazza meg, talán a korábbinál haloványabb epikummal, de több példázattal, áthallással, parabolikussággal. Kirobbanó lendülete csillapodik, szemlélete egyetemessé tágul, általános emberi érvényűvé szélesül. Hősei - miképp Nyirő Józseféi is - erőt vesznek a világ rosszaságán, és helyreigazítására tesznek kísérlete. Így válik e novellisztika univerzálissá, így lesz Erdély kis világa és a székely ember alakja egyetemes mondandók jelképe. Tamási Áron népi realizmusa kozmikus távlatokat ölt az életmű utolsó szakaszában - mindennek a magasra jutó, pompás életműívnek megbízható tükre a kitűnő válogatás.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei