Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Wass Albert: Elvásik a veres csillag

Könyvismertető

A Wass Albert életmű-sorozat újabb kötete a Tizenhárom almafa (9909276) hősének, a furfangos Tánczos Csuda Mózsi székely uradalmi vadőrnek az élettörténetét folytatja 1946 tavaszától Székelyföldnek román fennhatóság alá kerüléséig. ; 1946 tavaszán Mózsi, mint minden székely, "illő" számvetést csinált: felmérte a megváltozott hatalom által kirendelt elöljárókat, hogy miként tudná őket saját létérdekének megfelelően felhasználni. Mózsi nem sokat ért az Oroszországból jövő szocializmushoz, de látva az Odesszából a Kommandó hegygerince alá kinevezett Dombi komisszár (Ivanovics Dombolov) mindenhatóságát, egyezségre lép vele: segít neki a székelyek között megalakítani a kommunista pártot, cserébe pedig ő maga folytathatja korábbi tevékenységét, most már mint népi vadőr. Mózsi ötletes cselekedetek egész sorával menti meg egyrészt a komisszárt a Moszkvából és Bukarestből érkező pártellenőrzések szigorától, másrészt az elrománosítás veszélyétől a kis falu székelységét. A szerző nemcsak a háború utáni változásokat érzékelteti a Romániához csatolt területeken, de éles humorral leplezi le a nép nevében politizáló ideológusokat is: bemutatja, hogy miként szerveződött a kis közösség irányítására a falu korábban megvetett félszemű csirketolvaja Piripók és Zabulik, a cigány kovács; hogy a tanító és a tiszteletes miként próbálták megszervezni a magyarok ellenállását; hogy a falu életközösségét szétromboló iparosítás miként formálta át a székelységet megtartó évszázados hagyományokat, akaratlanul is hozzájárulva így Nagyrománia hatalmi tébolyához. A leleményes székely sokáig ellent tudott állni a nyílt orosz terrornak; küzdelme azonban az elrománosított hatalommal szemben már hiábavalónak bizonyult. Mózsit és családját - hasonlóan oly sok magyar és székely családhoz - a Kommandó elhagyására kényszerítik a román települést igazgatók. ; Mózsit több száz kilométerre, román földre száműzik otthonából. Élete, vagy ami még abból hátra van, jelképpé válik: a deszkabódékba kényszerített, otthontalan székelység legnagyobb álmélkodására iszákjában egy kis vadalmafa csemetét menekít át román földre. Az almafácska a székelységet (is) szimbolizálja, amelynek meg kell szoknia a sivár földet, hogy abban gyökeret ereszthessen, és termést hozzon az élet kitörölhetetlen zálogaként. És amíg az almafa lassan virágba borul, a székely hegygerincen, a Kányakő tetejére épített vörös csillag az időjárás viszontagságainak következtében lassan megsemmisül, mert a természet törvényei nem engedelmeskednek az ideológiáknak.
Írta: Könyvtári Intézet

Wass Albert további művei