Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Bölcső és bagoly ; Vadrázsa ága

Könyvismertető

A kötet Tamási Áron két művét tartalmazza a Bölcső és bagoly egy három részesre tervezett önéletrajzi mű első kötete, 1949-ben készült, 1953-ban jelent meg először. "Emberi utam kezdetét beszélem el benne" - vallja róla a szerző. Szíves kalauzként Székelyföldre, időben a század elejére viszi el az olvasót, szülőföldjére, a Nyikó völgybe, Farkaslakára. Megismerkedünk a falu keletkezésének legendájával, a környező községekkel, a székelyek eredetével, majd az író őseivel, akik a többi székely család életét példázzák. Gyürkőznek a sovány földdel, őrzik egy zárt világ hagyományait, de minden nemzedékükben akad valaki, aki kiemelkedik; a nép követeként kiröppen a világba. A könyv az első emlékezetes betegségtől a kiröppenésig, az elemi iskola végéig mutatja be hősét. Gyermekkori csínyek, szorongások, ráeszmélések mögül kirajzolódik a felnőtteket kritikával szemlélő, a munkát korán megtanuló és jókedvvel végző kisfiú embersége. Megelevenedik az anya "szenvedő és mégis derűs tekintete", az apa "komoly és értelemben díszes arca", de nem hiányoznak a család és a falu életének komor, nehéz pillanatait felidéző oldalak sem. Néha úgy tűnik föl, hogy az emlékezés megszépíti a valóságot, mégis teljes világot rajzol az író, melynek a tisztesség, a szabadságszeretet, a szorgalom és a kövek alól virágot hajtó remény az alapja. ; Tamási művészetében az idealizáló-szimbolizáló művek után a Bölcső és bagoly fordulatot jelent a realizmus irányába. A székely valóság sokoldalúan hű rajzával, a gyermekkori élményekhez hozzáadva a felnőtt tapasztalatát magával ragadó társadalmi regényt teremtett, amely lírával átszőtt önvallomás is egyben. Nyelvi fordulataiból, stílusából elénk tárul a székely nép észjárása, lelkisége; összegezve kapjuk mindazt, amit az író népköltészettől és az útra bocsátó közösségtől kapott. ; A Vadrózsa ága Tamási Áron életének utolsó hónapjaiban íródott. A tervezett kötetnek csak két fejezete készült el. Ebben 1926-tól 1934-ig követhetjük nyomon a szerző sorsát. A nyitó mondatok arról tudósítanak, ahogy megérkezik Amerikából és energiával telve készül belevetni magát Kolozsvárott az irodalmi életbe az Erdélyi Helikon tagjaként. Az utolsó képek pedig a Centrál Kávéház népi íróit, illetve a régi "harcostársakat" vetítik elénk, egy-egy találó jelzővel. E két mozzanat közé esik az Ábel-trilógia megírása, a Baumgarten-díj: küzdelmek, sikerek és kudarcok sora. Egymást váltva villannak föl a pályatársak portréi. Vitája Nyirő Józseffel és kiállása az egységes magyar irodalomért egyaránt mutatják igazságkereső szenvedélyét, a néphez való hűségét. E vallomásai is bizonyítják nyelvi erejét, líraiságát és érzékletes realizmusát, öniróniával gazdagítva a Tamási portrét. A Domokos Mátyás Utószavával kiegészített kötet - a legszélesebb körben ajánlandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei