Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: A nagyidai cigányok

Könyvismertető

Arany János 1851-ben írta A nagyidai cigányokat, sok bajt hozva ezzel fejére. A művet részint alpári hangú cigánybohózatnak tekintették, méltatlannak a nagy nemzeti epikushoz, részint a magyar szabadságharc véres szatírájának, szinte nemzeti blaszfémiának. Arany később, a Bolond Istókban, szörnyű kétségbeesésével magyarázta művét ("S oly küzdelemre, mely világcsoda / Kétségb'esett kacaj lőn Nagy-Ida"). A mai elemzők (a leginvenciózusabbak, elsősorban Barta János és Márton László) azonban elősorban nem a mű - kétséges - "ideológiájára" ügyelnek, hanem a kiseposz arisztophanészi komédiázását, a magyar irodalomban páratlan bursikóz humorát emelik ki, és épp emiatt tekintik a művet szinte makulátlan remeknek. A most önállóan megjelent munka minden "Arany-összesben" megtalálható.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei