Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Oliver Sacks: Antropológus a Marson

Könyvismertető

A neuropszichológus szerző az orvoslás azon fajtáját alkalmazza, amely a régi, "valódi" háziorvosok gyakorlata volt, "beköltözik" a páciens életébe. A betegség ugyanis átalakítja a személyiséget, újfajta viselkedést hoz létre, olyant, "amelynek saját belső élete, szerveződése van". Ennek megismerése csak úgy lehetséges, ha a gyógyító személy azonosul a beteggel. A kognitív neurológia álláspontja szerint a sérülés - többnyire agysérülésről van szó - után a beteg újrastrukturálja világát, az élet megszokott koherenciája a sérülés miatt felborul, "hiány" keletkezik. Azok a betegek, akik meg tudnak birkózni helyzetükkel kemény munkával egy új, senki által nem ismert világot építenek fel maguk számára egy, a sérülés okozta hiány nélküli teljességet, mely annyira különbözik tőlünk, mint a "marslakók" világa, melyet ugyanakkor nem fednek fel mások előtt. A kívülálló szemével ők betegek, valójában azonban egy másik világ, egy koherens rendszer tagjai. A szerző ezeknek a "betegeknek" világába kalauzol bennünket. Esettanulmányaiban megelevenedik a színvak festő, "aki a kezdeti sokk után felfedezi, hogy a fekete-fehér világ szinte kizárólagos ismerőjeként valami egészen különleges látásmód bírtokába jutott", vagy az autista tudós, "aki senkihez nem fogható kapcsolatban áll az állatokkal" stb. ; A kötetben hét olyan átváltozást ismerünk meg, "melyek olyan újfajta létformákat eredményeztek, amelyek, ha szokatlanok is, nem kevésbé emberhez méltóak" - írja a szerző könyve Előszavában. Mindezt izgalmas, olvasmányos stílusban, mert Sacks amellett, hogy izgalmas eseteket tár fel, jó mesélő is. Több könyve megihlette a filmrendezőket, színpadi szerzőket, pl. Harold Pintert, Peter Brook-ot és másokat is. - A kötet - szakemberek mellett izgalmas olvasmánya lehet a művészetpszichológusoknak.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Polcokon