Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Forradalmi és csataképek 1848- és 1849-ből ; Egy bujdosó naplója

Könyvismertető

Az 1848-as szabadságharc leverése után, rendkívül rövid idő alatt - 1850 márciusa és októbere között - írta meg Jókai Mór két, a mostani kötetbe foglalt Forradalmi és csataképek 1848- és 1849-ből, valamint az Egy bujdosó naplója című gyűjteményét. ; A "Csataképekkel" kapcsolatban az irodalomtörténészeket talán a novellaciklus esztétikai értékénél is jobban foglalkoztatta az a civil bátorság, amely az üldözött, Tardonán bujdosó írót arra bírta, hogy a megtorlás idején a szabadságharc emlékképeit idézze föl. Az ekkor még csupán huszonnégy éves Jókai szinte teljes "írói vértezetében" mutatkozik meg már ezekben az írásokban is. Fantáziája, nyelvi ereje, zeneisége, a rajzos részletek élethűsége, a magasztos és a humoros iránti kivételes érzéke, mind-mind föllelhető a novellákban. Romantikusan fölnagyítja vagy anekdotikusan megmosolyogja tárgyát már itt is (A két menyasszony; Egy bál), hasonlatosan a későbbi nagy műveihez. Életképfestő és anekdotázó művészetére remek példa a Komárom című írás, amelyben a lerombolt városnak állít emléket. Történelmi anekdoták sora jellemzi a második ciklus elbeszéléseit is. Jókai sokszínű érzésvilágának méltó leképezései a A víg ember, A csárdai csaplár, Az ezermester és a kozák című írásai, amelyekben a gyász és a nevetés egybeolvad. Az Egy bujdosó naplójában "a rögtönzött, majdnem frivol hangú karcolat megfér a tragikus elégiai önvallomással, hisz novellaciklus keretébe sok minden beilleszthető" - olvasható a Nagy Miklós sommás összefoglalása a könyv bevezetőjében. A kötet minden könyvtártípusban ajánlható és a legszélesebb körben beszerezhető.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei