Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Bereczki Gyöngyvér Kolozsvar 2011. szeptember 15.
elvesztette Szajkó Gabriella Győr 2018. március 24. 17:06

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Wass Albert ): Tizenhárom almafa

Könyvismertető

A Wass Albert életmű-sorozat a székelység kitartásának és életrevalóságának állít emléket a Tizenhárom almafa szimbólumrendszerén keresztül. ; A regény egy ősi mítosz felidézésével kezdődik: az Úristen megteremtvén Erdély-országot, be is népesítette, uraskodásra odavetette a magyarokat, megteremtette a lustálkodó románokat, odaküldte a szászokat, hogy valakik dolgozzanak is, és végül, hogy az ész is képviselve legyen, odadobott egy maroknyi székelyt. A regény ennek a mítosznak a kibontása. Főszereplője a csavaros eszű, középkorú Táncos Csuda Mózsi a kommandói erdőpásztor és vadőr. Mózsi a második világháborút közvetlenül megelőző években feleségével és két gyermekével a hegyek között éldegél, a kommandói erdő szélén. Csavaros esze és élni akarása segítségével szinte szolgálatába állítja nemcsak az parasztokat, de a román hivatalnokokat is. Peres ügye miatt Brassóba utazik, és közben találkozik a szegényemberek jövendőjét cipelő emberrel, aki rábeszéli, hogy vegye meg tőle azt a húsz almafa venyigét, ami egész vagyona. Mózsi megvásárolja és a falu, valamint családja legnagyobb csodálkozására elülteti háza mellett a venyigéket. Tizenhárom vessző ered csak meg, amelyekből szép almafák növekednek. Mózsiék életét a termőre fordult fák szabályozzák: termését eladják, a lehullottból pálinkát főznek, így biztosítják megélhetésüket. Az almafák fele a bécsi döntések után megváltozott román-magyar határ nyomvonalában román területre kerül. Mózsi sok furfanggal védi meg almafáit mind a magyar rekvirálások,mind pedig a román hivatalokkal szemben. Közben Kommandó térségét is eléri a háború, Mózsit és a falubéli székely férfiakat a gyergyótölgyesi erődbe sorozzák be, a határok megvédésére. A harcokat, a román partizánok és az előretörő oroszok randalírozását sorra kivédi a furfangos észjárású székely, akit családja és a tizenhárom almafa biztonsága tart életben. Az értük való aggódás sokszorozza meg erejét és teszi lehetővé, hogy sikeresen megszökhessen az oroszok fogságából. Hazatérve romokat talál, és megcsonkított almafákat. Családja azonban él, és az élet jelei mutatkoznak a tizenhárom almafán is. ; A regény a minden hatalmi politikán átütő életigenlés hőskölteménye; a szerző Mózsi alakjában nemcsak a magyarság újjáéledésének reményét formálta meg, de azt a néphagyományokban élő székely embert is, aki legendás észjárásával, tolerenciájával példaértékű életvitelt testesít meg a kisebbségi életformák egy lehetséges változataként. - A kötet széles körben ajánlandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Wass Albert ) további művei