Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Papp Sándor Zsigmond: Ahonnan a város

Könyvismertető

Egy város, egy kerület, egy utca és benne egy ódon bérház: ezeket a helyszíneket, a gyermekkor arcokba és gesztusokba rögzült világát idézik meg Papp Sándor Zsigmond írásai; bemutatva nemcsak a múltat, de - a "megmaradt" jelen példázataként azt jövőt is, amely kikövetkeztethető egy sajátos, kényszerű kis közösség mindennapjaiból. ; A román területre került magyar városka lakóinak mindennapjaihoz a Törekvés sugár-út, a közelében pusztuló Beethoven utcácska, és az ott álló 9-es számú bérház nyújt hátteret. Ebben a műemlékké nyilvánított házban telt el a szerző gyermekkora, és az itt lakó magyarokat eleveníti meg az összekapcsolódó tíz novella is. Egy-egy írás egy-egy szabálytalan portrét jelent; életutakat a hetvenes-nyolcvanas évek időszakából, majd a román forradalom előestéjén - a világesemények jelzésszerű hátterével. Felbukkan a lapszerkesztő, aki úgy él barátjával a sötét lakásban, mint a palesztinok a Gáza-övezetben; Zvér Márton, a visszavonult író, aki egyetlen küldetésének immár a kallódó értékek felfedezését és biztonságba helyezését tekinti; itt próbál unokájának hírnevet biztosítani az öreg Trattner Lajos műgyűjtő és nem veszi észre, hogy szándéka csak annyira elegendő, hogy ő maga is műemlékké homályosuljon az idő múlásával; itt készül fel éjjeli munkájára a plakátragasztó, aki olyan művészi szintre emelte munkáját, mint ősei, a híres illuzionisták; és itt mesélik egymásnak hihetetlen legendáikat az értelmiségi lét peremén küszködő tanárok és Taraczkó György géplakatos, aki egész életét egy képzeletbéli film forgatókönyvének megírására teszi fel. A bérház kapcsolatát a külvilággal az ide betérők biztosítják: emeleti lakóbiztosok, tömbmegbízottak, postások és hivatalukba eljárók, betérő házalók hozzák-viszik a híreket a bukaresti kormány ténykedéseiről és a városka életéről, amely egyre inkább önmagába fordulva, látszólag cselekvés nélkül sodródik az eseményekkel, mégis egyfajta történelmet és a jövőt alakítva. ; A kötet írásai - megannyi legenda - lírai szépségű önvallomások. Nemcsak az író emlékezete teszi hitelessé őket, de a novellákba álmodott történések is: egy négyszáz éves város látleletei úgy, ahogyan a benne élők kényszerűen megélték és átörökítették nemzedékről nemzedékre.
Írta: Könyvtári Intézet

Polcokon

Még senki se tette publikus polcra.