Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Ady Endre: Muskétás tanár úr

Könyvismertető

Az Ady-életműből jószerivel csak a verseket ismeri még az irodalmilag iskolázottabb olvasó is. Pedig a költő remek prózaíró és publicista is volt; igaz, inkább napilapokba írt tárcákat, publicisztikát, melyeknek anyaga a kritikai kiadásban több kötetet tölt meg. Ezért is lehet revelatív hatású ez a Szegeden kiadott karcsú könyv, lapjain közel két-tucatnyi, önéletrajzi novellaremekléssel. Ady ezekben a miniatűrökben diákéveit, érdmindszenti, nagykárolyi, zilahi tanulóéveinek emlékeit dolgozza fel. Már maga a könyv kivitele is szerencsés: kékbe kötött irkát imitál a borító, és fehér lapjain felvonulnak az egykori falusi tanító urak (Muskétás tanár úr; A tanár úr bosszúja; Takács tanár úr), középiskolai tanárok, civilek és szerzetesek. A szeretet, az irónia, a kisvárosi-kispolgári élet múlt század végi képeit (Lujza, a jó feleség; A három Muskétás lány; Ila nemet mond) kapjuk a könyvben. S valamiképpen "pedagógia-történeti" adalékokat is, arra a kérdésre válaszolva: milyen is volt bő egy évszázaddal ezelőtt partiumi diáknak lenni, nézni pl. az oskola-ablakból a szép kisasszonyokat és az eladósorba kerülő lányok mamáit. - Felfedezésre érdemes, sikeres kis könyv lehet, melyet iskolai könyvtárak polcain is érdemes elhelyezni.
Írta: Könyvtári Intézet

Ady Endre további művei