Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Márai Sándor: Kassai őrjárat

Könyvismertető

A Márai Sándor művei című sorozat szerkesztői két, egymástól eltérő, dísz- és keménykötésű kötetben jelentették meg a szerző Kassai őrjárat című munkáját. ; 1940 késő nyarán, Franciaországnak a németek által történt lerohanása után az író - egyetlen napra - ellátogatott több évtizede nem látott, immáron ismét Magyarországhoz tartozó szülővárosába, Kassára. Kis kötete erről a látogatásról számol be, ám korántsem tekinthető útibeszámolónak, még kevésbé riportnak, vagy szenzációs "kis színesnek". Márainak az út, amelynek csak bizonyos részleteiről ad konkrét képet (repülés Kassára, a temető és az erdő meglátogatása, egy félig-meddig álmatlan éjszaka a hotelben), elsősorban arra volt alkalom, hogy szembenézzen az őt leginkább foglalkoztató problémákkal: a háborúval, Európa megosztottságával, az író feladataival, az erkölcs antinómiáival, haza és Európa kapcsolatával, szülőföld, haza és nagyvilág sajátos egymásra épülésével stb. Vallásos, gyónás jellegű írás a Kassai őrjárat, számvetés sorssal és feladattal, emberi és írói szituációval, múlttal és jövővel. Egyszerre esszé és szépirodalmi mű, keményen megformált, stílusbravúrokkal telített, bölcseleti, történetfilozófiai és politikaelméleti meggondolásokat görgető műalkotás, amelynek ismerete nélkülözhetetlen Márai életműve alapgondolatainak megértéséhez, de amely minden személyes vonatkozása ellenére sem abban az értelemben önéletrajzi munka, mint például az Egy polgár vallomásai (910279). Lírai és gondolati, szépprózai és tanulmányszerű, többszörösen összetett, komplex alkotás - Márai minden rajongója számára alapvető olvasmány.
Írta: Könyvtári Intézet

Márai Sándor további művei