Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tavaszy Sándor: Veled vagyok

Könyvismertető

"Minden igazi műalkotás önmagát mondja el - és alkotóját vallja meg" - rögzíti a cáfolhatatlan tényt, mint a vallomásos líra legfőbb vonását - bevezető ajánlásában Dékány Endre. Tavaszy Sándor versei is épp ilyenek, ahogyan csaknem fél évszázad 90 szerelmes verse alapján ez bizton állítható. Az első darab 1948 decemberében született és a szív erejébe kapaszkodás vágyát fogalmazza meg (A Szakadék szélén), az időben utolsó az 1996 tavaszán a földre letekintő költő végtelenségélményét közvetíti (Örök világosság). E két kronológiai végpont között a szerelmi érzés határtalan változatosságát sokféle regiszteren szólaltatja meg: hol szomorkásan (Elégia), hol önfeledt-boldog kacagással (Kirándulás a ködben), egyszer nyelvi lelemények játszi könnyedségével, másszor a szerenád emelkedettségével (Noémi!; Hajnali halk szerenád); olykor lángolással, szárnyalással, olykor meg csöndes derűvel (Boldogság; Mesél a csönd), néhol visszafogott erotikával (Noémi, megölellek; Megcsókolom a melled), néhol a megszületett gyermek iránti apai rajongással (Másféléves Kicsimnek; Az én kislányom). A kitárulkozás kevésbé expresszív formai eleme útján jelenik meg Tavaszy Sándor stílusát inkább a közvetlen vallomás jellemzi; nem bravúros, de érett költészet ez; a szerzőnek nincsenek virtuóz metaforái, látványos poétikai megoldásai, annál több a keresetlenül kifejezett érzéshulláma, kifinomult a modora, ízléses a szóhasználata stb. - A hagyományos szerelmi lírát kedvelő (nő)olvasók kereshetik a kötetet.
Írta: Könyvtári Intézet

Tavaszy Sándor további művei