Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Gabriel García Márquez: Egy hajótörött története, aki...

Könyvismertető

A Nobel-díjas író egyik korai művét tartalmazza a kötet. A történetet García Márquez még 1955-ben vetette papírra egy hajótörést szenvedett tengerész elbeszélése alapján, majd tizenöt év múlva, 1970-ben jelentette meg. Az írás, amely műfaját tekintve inkább hosszabb elbeszélés, mintsem kisregény, az ún. tényirodalom eszköztárát felhasználva rekonstruálja a hajótörött mentőcsónakban eltöltött tíz napjának összefüggő, hiteles történetét. Az író későbbi műveiből ismerős "mágikus világ" még nem jelenik meg ebben a könyvben, csupán a márquezi mesélőkedv tör át néhol egy pillanatra a feszes, egyenesen futó történet ívén. ; A főszereplő Luis Alejandro Velasco tengerész, aki 1955-ben a kolumbiai hadiflotta Caldas nevű rombolóján teljesít szolgálatot. A hadihajó legénysége nyolc hónapot tölt az egyesült államokbeli Mobile-ban, ahol különféle javításokat végeznek a rombolón. Visszatérőben a kolumbiai Cartagenába, az erős hullámzás során nyolc tengerész a vízbe esik. Csak Velascónak sikerül megkaparintania a mentőcsónakot, ám társain nem tud segíteni, a szeme láttára a tengerbe fulladnak. Velasco ezután tíz napot tölt a Karib-tengeren hányódó, sodródó mentőcsónakban étlen-szomjan. Bőrét hólyagosra égeti a nap, kínjában tengervizet iszik, s egy falat nyers halért a cápákkal kell megküzdenie. Végül a tizedik napon félholtan és már-már reményvesztetten sikerül partra jutnia Észak-Kolumbia kihalt tengerpartján. Hamarosan a haza hősének kiáltják ki, s élményeit kamatoztatva, kisebb vagyont gyűjt össze. A mű, amelynek ISBN száma azonos s 9609151-es tételszámon ismertetett kiadványéval - tulajdonképpen az emberi kitartás és elpusztíthatatlan életösztön krónikája - megmutatja az olvasónak a tenger kegyetlen, félelmetes arcát is; roppant erejét, mellyel egy szempillantás alatt elpusztíthatja az embert.
Írta: Könyvtári Intézet

Gabriel García Márquez további művei