Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Boda László: Vas megye építészete

Könyvismertető

A vékony kis kötet népes szerzőgárdája alig több, mint száz oldalon kísérli meg felvázolni a kezdetektől az 1990-es évekig Vas megye építészetének történetét. Természetesen a nagyszabású, minden részletre kiterjedő építészettörténeti monográfia megírásához még sok művészet- és helytörténeti kutatásra van szükség. Éppen ezért e kiadvány nem tudományos igényű szakkönyvnek készült, hanem a nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő mű, amely az építészeti alkotások széles körének bemutatásával hasznos feladatot teljesít: ráirányítja a figyelmet a megye egyedüllóan értékes művészeti emlékeire. A könyv első fejezete a gazdag helyi népi építészet áttekintése (elegendő az őrségi szeres településformára gondolni) a településtípusok kialakulásának, az anyagok, eszközök felhasználásának, a különböző funkciót ellátó paraszti épületek fajtáinak, díszítésének stb. történetileg kialakult szokásait veszi sorra. Ezt követően tér rá az egyházi, majd a világi építészet történetének kronologikus számbavételére, az egyházi építészet tekintetében az államalapítás korától napjainkig, míg a világi építészetben a római kori emlékektől a kortárs építészetig. A nagyobb csomópontokat a magyar történelem szakaszai, illetve az építési stílusok (román, gótika, reneszánsz, barokk, klasszicizmus, romantika, historizmus stb.) korszakai jelentik. A történeti részeket Vas megyei épületek felsorolása (pl. a barokk emlékek vagy a kastélyok és kúriák számbavétele) egészíti ki, a kötet végén pedig a megye 1998-ban működő építőipari vállalkozásai szerepelnek. A műemlékleírásokban gazdag és színes fényképekkel illusztrált kiadvány - hasznos megyei "idegenforgalmi kalauz", Vas megyében a könyvtárak helyismereti állományába tartozik.
Írta: Könyvtári Intézet

Boda László további művei