Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Könyvismertető

Korai regénye, inkább kisregénye García Márqueznek Az ezredes úrnak nincs, aki írjon. A későbbi nagy művek felől visszatekintve, persze ki-ki ráismerhet egy-egy rokon, meghitt motívumra, figurára, gesztusra, érzelem- vagy indulatválfajra, ám a mű struktúrája még alapvetően más, mint a későbbi nagy regényeké, a mágikus-szürrealisztikus panorámáké. A kisregény inkább kafkai vagy legalábbis Buzzati-i műnek bizonyul. Címszereplője a réges-régi polgárháború hőse volt, húszéves korára már ezredes, ám hiába szilárdult meg azóta a köztársaság, hiába telt el több mint fél évszázad, nyugdíjat nem kap. Pedig arra vár, a nyugdíjat bejelentő-kiutaló levélre, nem pedig valamiféle családi-ismerősi postaküldeményre, híradásra. Természetesen ő is tudja, hogy hiába vár. Illetve dehogy tudja, hiszen várja, hiszen a nyugdíjra égető szüksége van neki is, feleségének is, mert nincs mit enniük. Mindent eladtak már ami eladható, mindent feléltek már, ami felélhető. Kicsiny falujukban ugyan szinte semmiből is megélnének, de még a semmi sincs. Közben eltelt az élet, lelőtték a fiúkat vagy - rosszabb esetben - megtollasodtak az ügyet réges-régóta elárult valahai bajtársak, harcostársak. De az ezredes még kitart, még vár: várja a nyugdíjról szóló értesítést. Erről, ennyiről szól a kisregény, ám valójában jóval többről. Az emberi szituációról, a várakozásról, az egzisztenciális határhelyzetekről, a lét ürességéről. De nem az egzisztencialisták módján, inkább valamiféle színes aprólékossággal, a filozofémákat emberi tevés-vevésbe, öreges, de mégiscsak meghitten hétköznapi látszatlétbe takarva, a várakozás metafizikai feszültségét a verista ábrázolásmóddal oldva-értelmezve. - A kitűnő regényt minden olvasónak érdemes ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Gabriel García Márquez további művei