Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Ady Endre: A Pokol-játék

Könyvismertető

"Arról fogunk tendenciózus, de való történetet mondani". - így kezdi egyik novelláját Ady, és egész novellaírói munkásságára érvényes ez a jellemzés. Ebbeli tevékenységét lényegében csak pénzkeresetnek tekintette, de ebbe is beleadta önmagát, így teremthetett vele különös, vonzó műfajt. Beleadta e műfajba a társadalmi igazságért harcoló és az emberi sors szeszélyein tűnődő publicistát, aki novellát csak tendenciózusan tud írni, hősei a kor polgári radikális társadalomkritikájának panoptikumfigurái: a testileg-lelkileg megnyomorított zsellér, a kopott, lenézett kisember, a gőgös vagy önpusztító dzsentri, a bővérű papa, a magát eladni kényszerülő lány, a nyughatatlan asszony. Beleadta a napi híreket "tupírozgató", szenzációkat hajkurászó zsurnalisztát, történetei ritkán zajlanak le sikkasztás, váltóhamisítás, családi botrányok, megesett lányok, papi nőügyek, gyilkosságok, öngyilkosság nélkül, mindig ki vannak poentírozva. De beleadta a költőzsenit is, aki életet lehel a viaszfigurákba, szíve vérét ömleszti beléjük, mindegyikükből külön egyéniséget formál, amellett sokszor különösen lírai formában, saját gyermekemlékein vagy a gyermekszereplők kínlódásain keresztül mutatja meg őket; és akinek legbensőségesebb versmotívumai is fel-felbukkannak ezekben a novellákban. A hamisítatlan Ady-nyelv mellett alkotójuk szerepeinek ez az összefonódása ad különös érdekességet az írásoknak, amelyeknek a művészi értékéről épp ezért oly sokféleképpen ítéltek és fognak ítélni ezután is a kritikusok. ; Koczkás Sándor és Hegedős Mária a háromszáz-egynéhány novellából kereken százat válogatott ebbe a kötetbe, amelynek a címe és alcíme is azt jelezni, hogy összeállítói a zsurnalizmus, a sztori felől közelítik meg Ady életművének ez a területét: a legolvasmányosabb, legcsattanósabb novellákat válogatták ki, nyolc tematikus csoportba sorolva. Koczkás Sándor kísérő tanulmánya a kor magyar irodalmának összefüggéseibe állítva elemzi újságírás és irodalom konfliktusának megnyilvánulását a novellaíró Ady munkásságában. - A kötet a legszélesebb olvasóközönség érdeklődésére tarthat számot.
Írta: Könyvtári Intézet

Ady Endre további művei