Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Senkifia

Könyvismertető

1925-ben jelent meg utoljára Verne romantikus regénye, mely ezúttal az Unikornis Könyvkiadó reprezentatív életmű sorozatában, Benyhe János és Majtényi Zoltán fordításában, Sárkány Győző fantáziagazdag, egyben lírai hangulatú rajzaival lát napvilágot. ; Az ízig-vérig romantikus történetben ezúttal Verne nem követi a hagyományos utat: nem egy (vagy több) technikai csoda köré sző izgalmas mesét. Ezúttal a legnagyobb csoda, az ember áll figyelme középpontjában; témái az emberi sors hullámhegyei és hullámvölgyei, s az a titok, miként formálhatja a megpróbáltatás acélossá a jellemet, miként tud sáfárkodni az ember nemes szívével, jóra hajló képességeivel. Akárcsak Dickens regényében, Twist Olivér, (9721163) életsorsában, vagy Mark Twain klasszikus meséjében (Koldus és királyfi; 9718139), igen mélyről kell fölvergődnie hősének (a regény címszereplőjének) ahhoz, hogy följusson a fényre, az emberi méltóságot megillető helyre. 1875 júniusában veszi kezdetét a romantikus mese Írországban, Connaught tartomány Westport nevű kisvárosában. Itt találkozik az olvasó először a regény hősével; Senkifia hároméves, de már gyermekmunkás, aki egy vásári mutatványos bábuit mozgatja, s Thornpipe, a vándorkomédiás ütlegeli, éhezteti. A feldühödött polgárok kiszedik ugyan karmai közül a gyermeket, akinek sorsa ezután sem fordul jobbra. Az O'Bodkins úr irányítása alatt működő Raggeed School, a "rongyosiskola" lakója lesz. Társai csavargók, züllött kis csibészek, megannyi árva, éhező fiú, akik unalmukat, keserűségüket kiélendő, Senkifián verik el a port. Ám egyvalaki mellé áll: a sovány, nyakigláb, Grippel való barátság megsejteti az árvával a soha nem látott családi összetartozás erejét. Egy vandál mulatozás során fölgyullad az árvaház, ám Senkifia csodával határos módon (és Grip önfeláldozásának köszönhetően) megmenekül. A drámai esetnek tanúja a fiatal színésznő, Miss Anna Waston, aki gondjaiba veszi a fiút. Már-már úgy látszik, a nyomornak vége szakad, de a szeszélyes nő nem ragaszkodik a fiúhoz, akit a sors Írország délnyugati szögletébe vet. A regény nyomon követi küzdelmes útját, leírja a rá váró próbatételeket, melyek során megacélosodik a jelleme; Senkifiát ritka értelmessége és bátor vállalkozási kedve már tizenöt évesen elvezeti a "csúcsra". Az egykori barát, Grip, és a kisfiút csecsemőkorában szeretetével körülvevő Sissy újból fölbukkannak, Senkifia üzleti vállalkozását a Kisfiú és Társai céget nagy siker kíséri; mire lepereg az 1887. esztendő és az ifjú cégtulajdonos a tizenhatodik évébe lép, az olvasónak már nem kell aggódnia érte: a fiú révbe ért. ; Verne írásművészete - remek történelmi háttérrajzai, plasztikus jellemábrázolási művészete, finom iróniája, s az izgalmas cselekménybonyolítás - avatja maradandó élménnyé Senkifia történetét. A 10-12 éves gyerekolvasókat már magával ragadhatja a vernei nagyepika; a regény elolvasása nem haladja meg szellemi képességüket, kitartásukat. A mű a Verne-rajongó felnőttek számára is igazi csemege lesz.
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei