Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Szabó Magda - túl a nyolcvanadik életévén - emlékidéző kötettel bűvöli el olvasóit. Alászállás ez a holtak birodalmába, rokonai, szerettei alakját idézi meg azzal, hogy feledésbe merült történeteket elevenít fel. A kötetben olvasható írások java része - néhány kivételtől eltekintve (A vendég; Apokrif; Az a szép, fényes éjszaka) - egyes szám első személyben elmondott, önéletrajzi ihletésű. Sokszor egy-egy gesztus, tárgy, lényegtelennek látszó apróság - például egy kölcsön kapott sál, a New Yorkban árusított karácsonyi műfű, egy régi divatos dallam, egy sztaniolpapír felbontása - hívja elő ezeket a családi mitológiában megőrzött, vagy később felkutatott, kiderített történeteket. ".nem csak azokat kívánom újra látni, akikhez kötődtem, magamra is kíváncsi vagyok. Gyermekmagamra, aki ebben a minőségében pontosan olyan halott már, mint a valódiak. Offát, Cerberus rituális süteményét majd összeállítom azzal, amim van, anyám alabástromfehérségének lisztjébe apám szeretete mézét gyúrom, s szülővárosom feledhetetlen díszletei közt valaha sírt-nevetett hajdaniak sokízű, fűszeres személyisége elemeivel szórom meg" - írja könyvéről Szabó Magda a borító hátoldalán. A múltidézés elbűvölő varázslatában nemcsak művészetekre fogékony, szelíden de határozottan nevelő apa (Apám táncot jár), a szépséges anya mindig biztonságot adó, átölelő szeretete, a családi otthon egész életre útravalót adó légköre kel életre a kötet novelláiban, de előlépnek a mellékszereplők is. A rendszeresen ünnepi ebédekkel ellátott "Mihályom özvegye" Az özvegyek ebédje című novellában, a karácsonyi közös családi ünnepen mindig a füvet hiányoló anyai nagynéni, Melinda (Egy doboz fű Melindának), az időmértékes versikébe foglalt nagybácsik és nagynénik közül kihagyott "bűnös lélek", a saját gyermeke elvesztése feletti fájdalmában a kis Magdát majdnem megfojtó Margit (Özseni), a hősiesen helytálló, családi intézménnyé vált, de titokban elvágyódó Ida (Ezüstgolyó). Másutt családi titkokra derül fény (A muránói hattyú; Névjegyek) - mindez pedig gyönyörű nyelvezettel, lebilincselően izgalmas mesévé szelídítve ragadja magával az olvasót. - Széles körben ajánlható kötet.
Írta: Könyvtári Intézet

Szabó Magda további művei