Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Szabó Magda: A lepke logikája

Könyvismertető

Irodalmunk élő klasszikusa, a nyolcvanesztendős Szabó Magda elsősorban prózaíróként és drámaszerzőként ismert, pedig hatalmas életművében jelentős helyet foglal el a líra, a fordítás és a tanulmányírás is. Az utóbbi műfaj értékes darabja az immár másodszor megjelentetett A lepke logikája című gyűjtemény. ; A mű egyrészt jelentős a minősége miatt: kiváló és szakszerű tanulmányok Vörösmartyról, illetve egy-egy alkotásáról. Jelentős másrészt azért is, mert Vörösmarty Szabó Magda egyik "mestere", így az elemzések alkalmával nem csupán a zseniális 19. századi költő világába lépünk be, hanem az írónő alkotói műhelyébe is. Miként a kötet bevezető, Hommage című rövid írásában olvashatjuk: "Író vállalt, esetleg tagadni próbált vagy fel sem ismert guru nélkül nincs: e színképelemzések elvégzője mindig büszkén utalt mestereire. Ahány guru bűvös körébe vonta, mind mást adott neki. Vörösmartytól a hazafi szó valódi jelentését tanulta meg, hogy magyarnak lenni feladatvállalás a nemzeti történelemben, egy imperativus és egy módhatározó közé rögzített parainesis elfogadása." ; A lepke logikája valójában tizenkét nagy "színképzéselemzés". Közülük az első és a legterjedelmesebb (Az atonalitás Vörösmarty művészetében) egy teljes Vörösmarty-portré, középpontjában a költő korabeli korszerűsége, a világról és az emberről vallott nézeteinek szomorú aktualitása. Ez a tanulmány egyébként Szabó Magda akadémiai székfoglalója volt. A többi rövidebb-hosszabb írás egy-egy mű, egész pontosan egy-egy vers értő és alapos elemzése, új és érdekes szempontok garmadájával, mára mutató tanulságok levonásával. Csak fölsorolásképpen azok a művek, amelyek a szerző értő vizsgálódásába kerültek: A' szegény' asszony' könyve; A' haldokló leány; A' hű szerető; A' magyar költő; Az ifjú költő, (Fogytán van a napod.), A Délsziget; A' hős sírja; Szép Ilonka; Szózat; Késő vágy; A' merengőhöz; A vén cigány. Nagy versek ezek, sokszor elemzett alkotások, Szabó Magda mégis megannyi új vonatkozásra mutat rá, teszi mindezt hallatlan fölkészültséggel, aprólékos, bizonyító munkával. - A tanulmánykötet elsődlegesen szakemberek érdeklődési körébe tartozik.
Írta: Könyvtári Intézet

Szabó Magda további művei