Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Szabó Magda: Szép fényes nap

Könyvismertető

Az életműsorozat e darabja Szabó Magda drámaírói munkásságát reprezentálja. Az író maga csoportosította két cikusba drámáit. Az első A város címet viseli, az itt szereplő művek a szűkebb haza, Debrecen "szellemi és érzelmi vonzásában keletkeztek." Törvényszerűen a Régimódi történettel kezdődik a ciklus, mely 1878 és 1904 között játszódik, jórészt Debrecenben. Főhőse Jablonczay Lenke, az író édesanyja, akinek varázslatos alakja köré szövődik az egész korabeli világ. A Kiálts, város! színtere ugyancsak Debrecen, az 1604-es esztendőben. A dráma középpontjában Gál Nagy István emberi drámája áll: fel kell áldoznia Borzán Gáspárt, egyetlen lánya vőlegényét a tizenkétezer városlakó nyugalmáért. A macskák szerdája, melyet a közönség Szent Bertalan nappala címmel ismer, az 1790-es évek végén játszódik az ősi kollégiumban. ; A második ciklus Az ország címet viseli, s nem váletlenül, itt azok a drámák kaptak helyet, melyek a magyar történelemmel, s ezen túl általános sorsproblémákkal foglalkoznak. A Fanni hagyományai Kármán József munkájának felhasználásával készült. A halálba sodródó Fanni tragikumát felerősíti az egyetemesebb, nemzeti tragikummal, a Martinovics-mozgalom bukásának rajzával. Az a szép, fényes nap Géza fejedelem esztergomi palotájában játszódik, Vajk keresztelésére készülődnek. Géza és Vajk konfliktusa a történelmi korparancs felismerésén és belátásán nyugszik. Az értékrendszer váltásának elérkezett idejében cselekedni kell - sugallja a darab. A Béla király címet viselő trilógia IV. Béla uralkodásának időszakát fogja át, azt a korszakot, amikor az ország létének egyik legnagyobb katasztrófáját éli át: a tatárjárást. Sodró lendületű, nemes izgalmakat és érzelmeket kiváltó alkotás. ; A drámakötetet ott is érdemes beszerezni, ahol Szabó Magda korábbi gyűjteményes drámakötetei megtalálhatók, hiszen így alkothatunk egységes, az egyéni és nemzeti sorsot egyszerre felmutató darabokról hű képet.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Szabó Magda további művei