Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: Ha jönne az angyal

Könyvismertető

Napló, az események és a levél között - így határozta meg új történelmi regényének műfaját Moldova György, amelyben az emberi helytállásnak és kitartásnak állít emléket, Mikes Kelemen életének utolsó szakaszát rekonstruálva. ; A regény nem igazi biográfia; és nem is az irodalomtörténeti tényfeltárás hívta életre. Az az írói szándék fogalmazódik meg benne, hogy megértse - és megértesse az olvasókkal is - Mikes Kelemen sorsában a számkivetett magyar írástudó jellegzetes gondolkodását, hűségének és hazaszeretetének mozgatórugóit. Az elbeszélés 1735-ben indul, Rákóczi fejedelem halálakor. Mikes Kelemen ekkor marad igazán egyedül, így életének hátralévő huszonhat esztendejét már csak többnyire az emlékezésnek szentelheti. A regény szerint ekkor kezdi írni azokat a fiktív feljegyzéseit, amelyeket napló-formában hagyományozott törökországi barátjára, Ibrahim Müteferrikára. A nagylelkű török hivatalnok küldetésének tekinti, hogy "mazull" (száműzött) barátja kéziratait kinyomtassák. A kézirat - a napló - Mikes Kelemen még hátralévő életének eseményeit, de főleg tanulságait foglalja össze. A történések helyett a leírások teszik izgalmassá ezt a kései beszámolót: Rodostó életének finomrajzú bemutatása, a Mikes környezetében élők - Bercsényi generálistól az egyszerű szolgálókig - érzékletes portréi, amelyek a korszak jellegzetes magyar figuráit is megelevenítik, a száműzetést immár csak a kitartás miatt vállalók beilleszkedését és kapcsolatát a kis török város lakóival. ; Moldova György nem a "levelek" feldolgozásával, de a korabeli iratok stílusában - felhasználva több emlékíró, pl. Pápai János, Komáromi János, Cserei Mihály munkáit, de a magyar irodalom más jeleseinek, pl. Füst Milánnak vagy Osvát Ernőnek a gondolatait is - fogalmazta meg a fiktív Mikes-naplót. Nem Mikes dokumentált életét, hanem a dokumentumok alapján rekonstruálható történelmi sorsát - és általa egyfajta magyar sorsszerűséget - összegezte, napjainkig ható érvényességgel. ; A regény nem a "serdültebb ifjúságnak szánt" romantikus hős végnapjait mutatja be, hanem egy olyan ember életét, akitől megtanulható: miként kell önmagunkat megőrizni minden változáson keresztül - a könyv ilyen értelemben több, mint Mikes Kelemen életútjának egyszerű nyomon követése.
Írta: Könyvtári Intézet

Moldova György további művei