Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Tibor Nagyvárad 2018. november 6. 08:43

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Arany János balladái

Könyvismertető

Irodalomtörténeti közhely, hogy a Toldi-trilógia mellett a balladák tükrözik leghitelesebben és őrzik legtisztábban Arany János költői szándékait, életszemléletét és formakultúráját. Épp ezért egyre-másra jelennek meg az újabb ballada-kiadások, melyek ezt a hihetetlenül gazdag epikus költőiséget örökítik a mába, a jövőbe. A Pán Kiadó is összeállította a maga gyűjteményét, a névtelen szerkesztő 32 művet vett föl, többségében az ismerteket, és ezeket tematikus rendben közli: (Történelmi balladák; Hunyadi ballada-kör; Különböző tárgyú balladák; Népi balladák) végül egy skót ballada átültetéséig (Sir Patrick Spens), illetve műballada-fordításaiig (Moore, Goethe, Burns stb.). Elmondható tehát, hogy tartalmában a kötet visszaadja Arany János munkásságának e műfajban született darabjainak időívre fölfűzött tablóképét. ; A Zichy Mihály rajzaival illusztrált kiadványban az Árva fiút három, a drámai gesztikulációt hangsúlyozó, sejtelmes-rejtelmes illusztráció kíséri. A "történelmi szín", a Zsigmond-kori téma lehetőségeit több kisebb rajzzal és egy csatajelenet egész lapos ábrázolásával aknázza ki a művész - spirituális sejtelem, finom erotika lengi át ezeket a grafikákat. A Szibinyányi Jank historikus nagyjeleneteinek dramatikus csoportképei után a Tengeri hántás illusztrációi a jelképes, álomszerű megjelenítés felé vonzzák a rajzolót. A balladazáró, tipográfiailag és grafikailag merészen megvalósított rajz a hazai szimbolizmus érdekességei közé sorolható. Zichy változatos technikai lehetőséget kamatoztat a rajzokon a cselekmény feszültségének hullámzását követve. ; A "két szerzőt", Aranyt és Zichyt bemutató tanulmányokkal (Sőtér István és Pataki Dénes munkái) záródó, jegyzetekkel kiegészített, album formátumú kiadvány - széles körben beszerezhető, hiszen tartalmában teljességre törő, kivitelében igényes kötet.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Arany János további művei