Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója. Összegyűjtött elmeorvosi tanulmányok

Könyvismertető

Csáth Géza nemcsak a lélektani vétetésű modern magyar próza alapozó nemzedékének - a "ködlovagoknak" - volt rendkívüli tehetségű tagja, de eredeti hivatásában, elmeorvosi működése terén is roppant ígéretes volt. A magyar pszichoanalitika megteremtője, Ferenczi Sándor szerint legfőbb érdeme, hogy tünettana meghaladta a századforduló megkövesedett analitikus diagnosztikáját, a gépies leírás módszerét. Ennek is tényszerű dokumentálása ez a kötet, amely a több kiadásban napvilágot látott Egy elmebeteg nő naplója (legutóbb: 9416030) mellett közreadja egyéb, pszichiátriai tárgyú munkáit is (Egy elmebetegséggel gyanúsított férfi kórrajza; A skizofrénia pszichikus mechanizmusa; Hahn Ella esete; Tanulmánytöredékek). ; Legelőször 1912-ben látott napvilágot dr. Brenner József - az akkor már Csáth Gézaként jól ismert novellista és zenekritikus - elmekórtani munkája, a címadó munka. Bevezető tanulmánya - bár számos vonatkozásban ma már meghaladottnak tekinthető - az elmebetegségek pszichikus mechanizmusát tekinti át. Ezt követi maga a "mű", S. G. kisasszony naplója, amelybe a szerző a kórrajz részletező leírását applikálja. A naplóföljegyzések és a pszichológus író értelmező passzusai kirajzolják a betegség kialakulásának folyamatát - megrázó olvasmányélményt nyújtva - ahogyan S. G. kisasszony tudatában monumentálissá nő üldözője, a Lény. Végül Csáth Géza Diagnózisa zárja a különös hatású esettanulmányt. A kötet - miként előző kiadása is - tartalmaz egy korabeli könyvismertetést a műről (Ferenczi Sándortól). ; A kiadvány egészéhez Harmat Pál pszichiáter ad vezérfonalat Csáth Géza mint elmeorvos című utószavában. Véleménye szerint a szerző "semmilyen sémába nem illő színfoltja a magyar pszichiátria történetének", ezért van különös jelentősége orvosi tárgyú írásai összegyűjtésének és közrebocsátásának, így keletkezett pszichiátriai írásainak ez idáig legteljesebb gyűjteménye, amelyet Az orvosi kifejezések szótára, a szöveggondozó jegyzetapparátusa zár le. A mű nemcsak a Csáth irodalmi ouvre fontos része, a magyar pszichiátria történetének is kihagyhatatlan dokumentuma. - Nagy könyvtárakban érdemes elhelyezni.
Írta: Könyvtári Intézet

Csáth Géza további művei