Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Ady Endre: Ady Endre levelezése

Könyvismertető

Ady műveinek kritikai kiadása keretében most levelezésére is sor került. Az első kötet 244 oldalon 444 Ady által vagy Adyhoz írott levél szövegét tartalmazza, majd' 400 oldalon a jegyzeteket. ; Ady maga nem tartotta a levelet irodalmi műfajnak; levelei corpusának kiadása nem annyira költői életművét egészíti ki, inkább azt a pótolhatatlan munkát, amelyet Kovalovszky Miklós végzett az Emlékezések Ady Endréről öt kötetének (l.: 740650, 880751, 911058, 9322062) összeállításával. Ady levelei nem költői alkotómunkájának melléktermékei, viszont bevilágítanak mindennapi életébe, az emberek sokféle kategóriájával kiépült kapcsolataiba; plasztikusabbá teszik életművének a hátterét, amellett, hogy nem egy konkrét versének motívumait is felfedik, illetve lehetővé teszik felfedésüket a szerkesztő (Vitályos László) számára, aki a "sajtó alá rendező" szerény címe alatt hatalmas filológiai munkát végzett. Külön irodalomtörténeti érték a jegyzetek terjedelmes bevezetője. A szerkesztő jellemzi Ady levélírói stílusát, a levelezésnek életében játszott szerepét, levelezőtársainak típusait; bemutatja a levelek eredeti "gyűjtőhelyeit", a lehetőséghez képest nyomon követi kacskaringós útjukat közgyűjteménybe kerülésig, netán az elkallódásig; áttekinti a levelek (memoárok illusztrációjaként vagy külön kötetben való) kiadásának eddigi történetét. Természetesen adódik az összevetés az Ady Endre levelei című háromkötetes kiadvánnyal (l.: 832161), amely Belia György szerkesztésében 1983-ban jelent meg. Az új kiadvány anyagában nem nyújt sokkal többet; 444 levelet közöl, míg Belia ugyanebből az időszakból 373-at. A különbség lényege a nagyközönségnek szánt akkori és a jelen kritikai kiadás között a szerkesztői munka precizitása és a jegyzetanyag bősége. Adynak szinte kizárólag keltezetlen leveleit kivétel nélkül pontosan datálni lehetetlenség, de kötetünk szerkesztője aprólékos munkával Belia sok idevágó tévedését helyesbítette, úgyszintén a személyek azonosításában, a szövegek olvasásában esett hibákat. A jegyzetek terjedelme ott fele volt a szövegekének, itt az apróbb betűs szedés ellenére is oldalszámra majdnem a duplája. ; A betűmérettel való kínos takarékoskodás súlyos hiba ilyen maradandó értékű kiadványban. 400 levél szövege Belia kiadványában 240 oldalt foglalt el, itt a címzések minuciózus pontosságú közlésével együtt is 220 oldalba zsúfolódik. A jegyzetanyagnak - s benne az oly lényeges bevezető tanulmánynak - még apróbb betűi pedig már egyenesen a nagyító használatára kényszerítik az olvasót. - Mindazonáltal az Ady Endre összes művei kritikai kiadását gyűjtő könyvtárak állományának szerves része lesz ez a kiadvány is.
Írta: Könyvtári Intézet

Ady Endre további művei