Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Péter Esterházy: Egy kék haris

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; A "kék haris" természetesen Esterházy híressé vált "kékharisnyájának" (Egy kékharisnya följegyzéseiből, 9413143) a folytatása, olyan publicisztikát tartalmaz, amelyek folyamatosan reagálnak a napi eseményekre, évfordulókra, frissen megjelent, fontos könyvekre, hozzászólnak vitákhoz, kipécéznek idült ostobaságokat, jellemeznek egy-egy politikust, notórius parlamenti hozzászólót, reagálnak a közvéleményben fel-felbukkanó problémákra, babonákra, sajátos vélekedésre, "párbeszédbe elegyednek" mások írásaival, reagálnak bírálatokra, "megkeresésekre" stb. Esterházy azonban nem újságíró hivatásos értelemben, szuverén szellem, aki ahhoz és akkor szól hozzá, amikor akar, amikor valamiről igazán van mondanivalója. Könyvéből így nemigen állítható össze az elmúlt néhány év mentalitástörténete, ám annál mélyebbre vágnak írásai, annál inkább arról szólnak, ami igazán fontos - a szépíró Esterházy bűbájos iróniájával, megvesztegető humorával és csavarjaival, a nyelvművész fölényes írnitudásával, a nagy alkotónak a köznyelvet is meghatározóan befolyásoló, az értelmiségi beszédmódot alapjaiban determináló módján (Európai egyszeregy; Olvasó, te utolsó!; Éljen április negyedike, hazánk megszabadulásának ünnepe!; Orbán Vik; Celládba a porkoláb; Szabadság, egyenlőség, testvériség stb.). Külön ciklust alkotnak azok az írások, amelyek egy-egy nagy írót, művészt méltatnak (József Attila; Mándy Iván; Mészöly Miklós; Kurtág; Gothár; Hrabal; Krasznahorkai; Pina Bausch; Ransmayr stb.), persze nem az esztéta vagy a kritikus eszközeivel, hanem megint csak a szuverén, a méltatottakkal egyenrangú szellemhez méltóan. A kötet Petri Györgynek a szerzővel készített interjúját is tartalmazza. - A korábbi Esterházy-publicisztikák olvasói ezt a kötetet is keresni fogják.
Írta: Könyvtári Intézet

Péter Esterházy további művei