Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: A büszke Orinoco

Könyvismertető

Vernének e hazánkban kevéssé ismert könyve az ún. expedíciós regények vonulatába tartozik; a nagy francia álmodó ama művei közé, amelyek fikciós eszközökkel, fordulatos cselekményszál mentén voltaképp egy utazás történetét beszélik el földrajzi ismeretterjesztő céllal. Az író első nagy sikere, az 1864-ben alkotott Öt hét léghajón (az ÚK nem ismertette) nyitotta meg az életmű fontos vonulatát, amely jellemző maradt a pálya végéig. Verne a 19. század második felének gondolkodását, tudományos fölfogását képviseli a tekintetben is, hogy vallotta: a technikai vívmányok révén a Föld "összeszűkült", lecsökkentek a távolságok, lassan elfogytak a földerítetlen területek, a térképekről eltűntek a fehér foltok. A földgolyó pontos geográfiai ábrázolásában az író a korabeli tudomány friss eredményeire támaszkodott, főként kortársa, Elisée Reclus (1830-1905) hatalmas, tizenkilenc kötetes monográfiájára, az Új általános földrajzra. ; A cselekményt kiváltó bonyodalom ezúttal tehát egy vitatott földrajzi probléma: a venezuelai Földrajzi Társaság három oszlopos tagja, Miguel, Felipe és Varinas urak hosszú ideje késhegyig menő vitákat folytatnak Ciudidad Bolivar egyetemén arról, voltaképp mely patak, folyócska tekinthető Venezuela legnagyobb folyama, az Orinoco forrásának. Mivel a korabeli térképészet még nem foglalt állást, hogy az Atabapo, a Guaviare folyócskák, netán egy önálló Orinoco-ág tekintendő a folyam kezdetének, elhatározzák, hogy expedíciót szerveznek a forrásvidék föltárására, Venezuela Brazíliával és Brit-Guayanával határos, barátságtalan tájaira. Kevés fehér ember fordult meg ezen a vidéken, a térséget ugyanis igen veszélyessé teszik az őslakosok, az agresszív és ellenséges érzületű guahibo indiánok, akikkel aligha vehette föl a harcot a hadseregek karikatúrájaként számon tartott venezuelai ármádia, amelyben jóval több tábornok és tiszt szolgált, mint közlegény. Ráadásul épp ezekben a napokban érkeznek aggasztó hírek Ciudidad Bolivárba, hogy a három ádázul vitatkozó tudós által föltárni szándékozott területen eltűnt két francia, akiknek a fölkutatására ide érkezik az öreg Martial őrmester és unokaöccse, Jean. A közös úticél okán kerül az induló Simon Bolivar nevű folyami gőzös fedélzetére a három földrajztudós és a két - honfitársait kereső - francia. Ezzel kezdetét veszi a nagy kaland, a különös utazás. Sok-sok izgalmas epizód esik meg a bátor utazókkal, ám mindezek közben Verne számolatlanul ontja a földrajzi, meteorológiai, földtani, növény- és állattani, etnográfiai ismereteket, de kalandokba, izgalmas fordulatokba, szellemes megfigyelésekbe "csomagoltan". - Minden Verne-rajongó keresni fogja a magyarul utoljára az 1910-es években megjelent regény új fordítását (Majtényi Zoltán munkája).
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei