Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Cs L Budapest 2009. augusztus 12. 10:37
elvesztette Martincsevics Károly Városi Könyvtár Csorna 2016. március 10. 13:36
megtalálta Horváth Edina Csorna 2016. március 18. 19:26

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hevesi András: Párizsi eső

Könyvismertető

A két világháború közötti korszak magyar irodalmának torzó mivoltában is jelentős, izgalmas pályaképe Hevesi Andrásé. Francia irodalmi tanulmányaival tűnt fel, modern francia és angol regények sorát fordította magyarra, majd a zsidótörvények elől Franciaországba emigrált, ahol a második világháború első ütközeteinek egyikében halt meg. Főművét, az 1936-ban keletkezett Párizsi esőt sok önéletrajzi motívum szövi át, de az énforma ebben az esetben nemcsak az önelemzésre szolgáló technikai eszköz, hanem az író és hőse közötti belső rokonság, a vallomás jelleg kifejezője is. A regény a húszas évek első felében játszódik, s a kedélyes, bohém Párizs helyett a háború utáni gyanakvás, idegenellenesség metropoliszát rajzolja meg. Hőse, az ösztöndíjas magyar filológus, a magány, az önérzetvesztettség, az apró megaláztatások bozótjából akar kitörni, de az elkényeztetett, szolid, művelt úrifiú, aki láthatóan nyugalmas karrierre és családi idillre született, egyszer csak kitaszított, eltorzult lelkek között találja magát: gyanúsítják, fenyegető jelek veszik körül. A sérülések ellen úgy védekezik, hogy - engedve a deklasszáltak világa felől érkező csábításnak - maga is egy kissé "szörnyeteggé" válik. A krízis mély átélésén, önkínzóan őszinte föltárásán, a lélektani motiváció pontosságán túl a Párizsi esőt nyelvi értékei is a magyar polgári irodalom java alkotásai közé emelik. A behízelgő dallamú mondatok, a csillogó szókincs, a halmozott hasonlatok és metaforák, az emelkedett - néhol szinte már keresett - választékosság stíluseszményére vallanak, de a díszítettséget jótékonyan egészíti ki a szabatosság igénye, meg a finom, bujkáló önirónia. - Széles körben érdemes ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Hevesi András további művei